Продължава тенденцията децата в училищна възраст, които вече имат постоянни зъби, да посещават твърде рядко зъболекар за профилактика. За 2018 г. в област Шумен те са едва 19,86%.

Това каза за ШУМ.БГ председателят на Районната колегия на Българския зъболекарски съюз д-р Елка Баева днес по време на Националния дентален форум „Мадарски конник“, който се провежда в Гранд хотел "Шумен".

Ниският процент на профилактичните прегледи е и една от основните причини Шуменска област да е на първите места по брой извадени постоянни детски зъби. За 2018 г. в Шуменско са извадени 201 зъба на деца между 7 и 18 г. Най-много те са в областния град – 70 бр.

Пак в Шумен обаче е най-големият процент на децата, които са направили своя профилактичен преглед при дентален лекар - 35%. Най-малък е процентът на децата, които са седнали на зъболекарския стол тази година за Каолиново -12,4%, следвани от Никола Козлево – 13,7%.  Ако се направи сравнение, няма голяма разлика спрямо предходната 2017 г. Тогава 18,9% от всички деца в същата възраст са посетили по веднъж зъболекар, а извадените постоянни детски зъби са били 215 на брой.

„За да се предотврати ваденето на зъб, е необходимо навременно лечение и профилактика. Най-добре е родителите да водят всяка година децата си на преглед. Това е безплатно, тъй като се поема от Здравната каса “, обясни д-р Баева.

Тя съобщи също, че има засилен интерес към безплатни протези за хора от 65 до 69-годишна възраст, дейност към Здравната каса, която влезе в сила през септември 2018 г. До края на изминалата година от нея са се възползвали 243 души, като 94 от тях са от Шумен. Общо за страната протези са си направили 2400 души. „Става въпрос за т.нар. плакови протези. При тази дейност безплатен е зъболекарският труд и материалите, а зъботехническият труд се заплаща от пациента, който е  около 100 и 120 лв.“, каза д-р Баева. Тя изрази надежда, че от следващата година от тази дейност ще се възползват и възрастните хора над 70 години.  

Националният дентален форум „Мадарски конник“ се провежда в Шумен за шести пореден път, като тази година той стартира на 8 февруари и ще продължи до 10 февруари. В него участват над 400 лекари по дентална медицина, а в денталното изложение се включват 31 фирми.

ШУМ.БГ