Манчестър сити" отговори на предизвикателството на "Ливърпул" и се завърна на върха във Висшата лига след разгромна победа с 6:0 над "Челси". Ден, след като червените победиха "Борнемут", шампионът взе най-убедителния си успех от октомври насам и затвърди отличната си форма. Срещата на "Етихад" се превърна в рецитал за "гражданите", които не оставиха никакъв шанс на съперника си. В рамките на 90-те минути "Сити" отправи общо 15 удара, от които девет точни. Освен шестте гола удари и греда.

Серхио Агуеро влезе в историята с хеттрик, който е негов 11-и във Висшата лига. Аржентинецът се изравни по този показател с легендата Алън Шиърър на върха в класацията. Агуеро вече има 160 гола в английския елит и е №1 в историята на "Сити". Два пъти за успеха се разписа Рахийм Стърлинг и веднъж Илкай Гюндоган.

Агуеро се изравни на върха при реализаторите през сезона, заедно с Мохамед Салах, като двамата имат по 17 гола.

За пръв път от 1990 г. "Челси" допусна четири или повече гола в две поредни гостувания. Загубата е най-тежката в историята на сините в ерата на Висшата лига (от 1992 г.), след като дотук тя беше 1:5 от "Ливърпул" през 1996 г. До момента "Челси" никога не беше губил с 0:6 или изобщо допускал шест гола в една среща.


Сините загубиха за четвърти път поред като гост във всички турнири, като в тези мачове не отбеляза нито веднъж, а допусна 12 гола.

"Сити" и "Ливърпул" имат по 65 точки на върха, като червените са и с мач по-малко. Трети е "Тотнъм", който по-рано през деня победи "Лестър" с 3:1 като домакин. "Шпорите" записаха четвърта поредна победа и имат 60 точки.

Пеп Гуардиола предприе три промени в тима си заради сгъстения цикъл, като остави на пейката Давид Силва, Отаменди и Лерой Сане. В "Челси" разликите от успеха с 5:0 над "Хъдърсфийлд" бяха само две – Антонио Рюдигер вместо Андреас Кристенсен и Педро вместо Уилиан.

"Гражданите" се нуждаеха от едва четири минути, за да открият резултата, като това стори Рахийм Стърлинг. Де Бройне изведе непокрития Бернардо Силва на дясното крило, който използва загуба на концентрация от защитата на "Челси". Португалецът центрира топката, която след рикошет стигна до Стърлинг и той от около 10 метра не сгреши – 1:0.

Малко по-късно Серхио Агуеро пропусна отличен шанс да удвои резултата, като от два метра не улучи вратата. Аржентинецът все пак се реваншира в 13-ата минута. Агуеро получи подаване от Зинченко и с прекрасен удар от 20 метра прати топката в далечния ъгъл на Кепа Арисабалага.

Авансът от два гола не успя да "събуди" "Челси" и гостите буквално капитулираха. Сините се пропукваха във всяка зона, като дори не успяваха да пресират или да задържат топката в средата на терена.

В 19-ата минута с втория си гол Агуеро направи аванса на шампионите три гола. Рос Баркли върна неразчетено топката с глава в наказателното поле, а Агуеро дебнеше там, като се завъртя и с левия крак вкара в мрежата на Кепа за втори път.

С втория гол той стана едва шестият играч в историята на Висшата лига, замесен в отбелязването на 200 попадения (голове + асистенции). Освен Агуеро това са правили още Уейн Рууни, Тиери Анри, Райън Гигс, Стивън Джерард и Франк Лампард.

В 25-ата минута защитата на гостите рухна за четвърти път. Футболистите в тъмносиньо не се намесиха добре и топката стигна до Илкай Гюндоган на границата на наказателното поле, като германецът с едно докосване я прати в мрежата с плътен шут.

След почивката нищо на терена не се промени, като "Челси" дори не показа агресия или желание да промени развоя на срещата. "Сити" продължи да напада и да търси още голове и беше близо до това, след като Агуеро удари греда след изстрел с глава.

В 56-ата минута аржентинецът се разписа от дузпа, отсъдена за нарушение срещу Стърлинг. С точния изстрел от 11-те метра Агуеро оформи 11-ия си хеттрик във Висшата лига.

Аржентинецът стана първият играч от 2010 г. насам и едва пети в историята, който реализира хеттрик в две поредни домакински срещи. Седмица по-рано Агуеро вкара три гола и срещу "Арсенал".

До края на двубоя остана време и за шести гол за "гражданите". Стърлинг се разписа за втори път в 80-ата минута след спираща дъха атака. Резервата Давид Силва намери с прекрасно подаване Зинчено, а той центрира в наказателното поле, където англичанинът не сгреши.

Дневник