Опозиционните партии в Сърбия започват бойкот на работата на парламента, за да протестират срещу управлението на Сръбската прогресивна партия (СНС) и президента Александър Вучич, предадоха телевизия N1 и "Ройтерс". Те ще са в парламентарната сграда, но няма да участват в пленарните заседания, а вместо това ще дават брифинги и пресконференции.

Опозицията от години нарича управлението на Вучич и СНС авторитарно и ги обвинява в потискане на медийните свободи и атаки срещу политически противници и журналисти. Противниците на управляващите мотивират решението си с желание да се съобразят с протестиращите и с искане за "нормална Сърбия".

Протестите, които продължават всяка седмица в Белград и други градове, започнаха през есента, след като бе пребит опозиционният лидер Борко Стефанович. Оттогава демонстрациите събраха партиите от иначе разединената и гледаща в различни посоки опозиция и хиляди недоволни от управлението.

Самият Вучич не е изключвал варианта да бъдат свикани избори според сръбски медии. Той същевременно каза преди няколко месеца, в началото на протестите, че дори участниците в тях да са "пет милиона", няма да се съобрази с исканията. Оттогава изразът "един от пет милиона" е част от митингите.

Решението на опозицията няма да спре работата на парламента, който има мнозинство от 160 депутати (при общо 250 представители).

Освен удар по доверието към парламента действията им може да внесат и смут в работата му - днес лидерите на опозиционните партии смятат да говорят в кулоарите на парламента на всеки половин час, докато трае заседанието му в пленарната зала.

Дневник