Държавният секретар на САЩ предупреди днес от унгарската столица съюзниците да не използват оборудване на китайската "Хуауей" (Huawei), защото това ще затрудни "партньорските ни отношения". "Държим да им посочим възможностите и рисковете от използването на такова оборудване", каза той пред репортери по време на посещението си в Унгария.

Вашингтон е притеснен от растящото глобално влияние на най-големият в света производител на телекомуникационно оборудване Huawei Technologies и в частност експанзията в Унгария и Полша, допълва "Ройтерс". Помпео е на обиколка в Централна Европа, която започна от унгарската столица, продължава в Словакия и приключва във Варшава на голяма конференция, посветена на отношенията с Иран и опит за изгражданена коалиция за натиск срещу властите в Техеран.

САЩ и част от западните им съюзници смятат, че оборудването на Huawei би могло да се използва за шпионаж. Според тях експанзията в Централна Европа е начин да се завоюва терен на единния пазар на ЕС. В Унгария обслужваме 70% от населението и си сътрудничим с повечето доставчици на телеком услуги, включително с държавни компании, казват сега от фирмата.

Компанията категорично отхвърля подобни подозрения и обвинения и иска доказателства, че работи за разузнаването на която и да е държава по света. САЩ повдигнаха обвинения на Huawei, но те не са за възможност да се шпионира през продуктите ѝ, а за финансови схеми от преди години с използване на подставени фирми с цел заобикаляне ембаргото за бизнес с Иран. Другото обвинение на федералната прокуратура е за кражба на технологията за роботизирана ръка на компанията T-Mobile US Inc., с която се тестват екрани на мобилни устройства. Китайците отвърнаха, че спорът с T-Mobile е уреден преди години между двете компании.

Полският арест и другите в ЕС

По повод проблеми със служител на Huawei, арестуван в Полша по подозрение в шпионаж, компанията предложи миналата седмица да изгради в страната "център за кибер сигурност, ако властите приемат това като решение, на което може да се има доверие". Такива центрове вече има във Великобритания и Германия като средство за изграждане на доверие към продуктите.

Гжегож Малецки, бивш ръководител на полското разузнаване, коментира, цитиран от "Файненшъл таймс", че не е изключено арестът да е извършен от Варшава, за да получи одобрението на САЩ. "В това има потенциал да пострадат полско-китайските отношения и би трябвало решението да е взето на най-високо правителствено равнище, където са преценили, че то е по-важно от запазването на добри връзки с Китай."

Според правителствени източници в Берлин, цитирани от деловото издание "Ханделсблат", Хелге Браун - началник на кабинета на канцлера Ангела Меркел, е съгласувала позиция с министрите на външните и вътрешните работи, икономиката, финансите и инфраструктурата, с която да не се стига до изключване на Huawei Technologies от поръчките за изграждане на 5G мрежи в страната. При посещението си в Япония Меркел каза, че правителството ѝ ще направи всичко възможно да получи гаранции, че оборудването няма да позволява обработваната и пренасяне информация нелегално да стига до властите в Пекин.

Ден по-късно италианският министър на промишлеността опроверга публикация, според която страната ще забрани достъп до конкурсите за 5G на китайските Huawei и ZTE Corp.

Но източници на "Ройтерс" твърдят, че Варшава се кани да направи това, а Остин Дзян, регионалин директор за връзки с обществеността на Huawei, каза, че няма никакво основание за подобно действие "и ако това се случи, с всички средства ще защитим бизнеса и репутацията си в Полша".

Преди две седмици Huawei бе изключена от поръчка за интернет портал на данъчните власти на Чехия, след като агенцията за компютърна сигурност в Прага предупреди, че има вероятност за заплахи за сигурността. Словашкият премиер петер Пелегрини каза през януари, че не смята китайската компания за заплаха и предупреди политиците "да внимават да не се превърнат в инструмент в търговска война между конкуренти".

Вашингтон се завръща в Централна Европа

"Файненшъл таймс" твърди, че САЩ са започнали дипломатическа кампания за ограничаване амбициите на Пекин в Централна Европа и предупрежденията за Huawei са само част от нея. Другата външна сила е Русия и Майк Помпео днес заяви, че САЩ не бива да позволяват президентът Владимир Путин "да вбива клин между приятели и в единството на НАТО". Би трябвало да сме по-ангажирани с района, допълни той, цитиран от "Ройтерс".

Същото казаха американски представители в петък, според които предстои увеличаване на забавилото се с десетилетие американското дипломатическо, търговско, военно и културно ангажиране в района, включително като алтернатива на Китай и Русия, които са побързали да запълнят създалият се вакуум.

Но американски официални лица са посочили на брифинг, че "голям брой малки и средно големи държави" в Централна и Източна Европа - много от тях "силно податливи на корупция" - могат да позволят на Китай "да проникне в ключови сектори" и да оказва влияние отвътре в ЕС, пише от "Файненшъл таймс". "По-притеснени сме от китайското присъствие, от присъствието на Huawei, в Централна и Източна Европа, отколкото в Западна Европа", казва един от високопоставените представители на Вашингтон.

Други проблеми според САЩ създавала групата 16+1 между Китай и страните от района, в която се обсъждат и големи инфраструктурни проекти. Анализатори, цитирани от "Файненшъл таймс", казват, че Вашингтон може да използва разочарованието, което се усеща в някои участнички в крупата - включително Полша - от качеството и цената на някои подкрепяни от Пекин проекти.

Дневник