Ръст на посетителите на Паметник „Създатели на българската държава“ през 2018 г. отчитат от ОП „Туризъм, публични прояви и атракции“.  През миналата година Паметникът е посетен от 24 850 души, а през 2017-та те са били 24 329.

„Този брой е само за тези, които са заплатили входна такса, за да посетят Паметника. Извън тази цифра имаме близо 800 души, които са разгледали монумента в безплатния ден за посещения, който е всеки последен понеделник от месеца. Направени са и 519 безплатни визити от хора с увреждания, гости на общината и културни институции. Това показва, че броят на посетителите на Паметника е с много повече от официалните цифри“, каза уредникът Светлана Джанкова.

Българските туристи, разгледали монумента през 2018 г., са 15 482, а чужденците са 4575. Към него интерес са проявили туристи от 39 държави, сред които Тайван, Южна Корея, Китай, Австралия, Бразилия, Коста Рика, Колумбия, Хавай, Канада, САЩ, Нигерия, Ливан, Иран. Традиционно, на първите места са туристите от Турция, Израел, Франция, Русия. Следват ги тези от Норвегия, Словакия, Украйна, Латвия, Словения, Швеция, Финландия, Португалия, Естония и др.  

Комплексът е посещаван най-вече през месеците август, юни, юли, септември и май. Тогава броят на неорганизираните български туристи е превишавал броя на организираните. През тези месеци са ползвани и най-големите намаления за семейно посещение за български граждани.

Паметникът си остава и атрактивно място за сключване на брак, като през м.г. това са направили 74 двойки.

Прабългарската юрта пък е била посетена от 596 души, от които 75 са облекли прабългарски костюми за снимка.

Друг любопитен факт е, че Паметник „Създатели на българската държава“ е включен в клип на шведската метъл група At The Gates. В заснето в края на миналата година видео на сингъла The Mirror Black се виждат кадри от Паметника обвит в мъгла, а в друга част от клипа на шведите пък е заснет на старините край Велики Преслав.

ШУМ.БГ