Унгарските власти предложиха на търг всички изтребители МиГ-29 на разположение на министерството на отбраната на страната. Това пише изданието за новини в отбраната и сигурността Jane's 360.

Предлагат се 19 самолета, някои от които са негодни за летене и имат нужда от основен ремонт. Още 20 двигателя и 293 други предмета, сред които резервни части, също са в списъка. Началната цена е 2.8 млрд. форинта, или 10 млн. долара, продължава изданието.

Продажбата ще трябва впоследствие да се одобри от руските власти, уточнява списанието.

През 1993 г. Унгария получи 28 изтребителя МиГ-29 от Русия като част от изплащането на дълга на Съветския съюз. След влизането в НАТО Будапеща постепенно започна да заменя руските изтребители с шведски, а от 2010 г. на Миг-29 на практика не летят.

Властите в Унгария вече продадоха някои от тях през 2013 и 2017 г. Нов МиГ-29 днес струва около 25 млн. долара, отбелязва сайтът "Медуза".

Новината бе съобщена в деня на пристигането на американския държавен секретар Майк Помпео в Унгария. Тогава местно издание съобщи, че Будапеща ще купи американски противоракетни системи, позовавайки се на източници, близки до преговорите.

Според Direkt36 това (и разговори за други подобни сделки) е една от причините за визитата на Помпео.

Дневник