Великобритания работи заедно с европейските партньори над анализ на нови антируски мерки в отговор на инцидента близо до Керченския пролив миналата година. Това заяви прессекретарят на британското министерство на външните работи пред кореспондент на ТАСС, който я помоли да коментира публикациите в британски медии за възможни нови санкции на ЕС и САЩ срещу Русия.

"Великобритания винаги е била начело на европейските санкции в отговор на действията на Русия в Украйна. Миналата година подкрепихме напълно новите санкции в отговор на руските избори в Крим и Севастопол, построяването на Керченския мост и незаконните избори в Източна Украйна", припомни прессекретарят. Тя допълни, че "в отговор на последната руска агресия в Черно море (Великобритания) продължава да работи в тясно сътрудничество с европейските партньори за оценка на това какви конкретни мерки можем да предприемем".

Русия последователно отхвърли обвиненията в агресивни действия по време на инцидента на 25 ноември в Керченския пролив, след който 24 украински моряци бяха арестувани в Русия по обвинения в незаконно пресичане на руската граница, припомня ТАСС.

Вчера телевизия "Скай нюз" съобщи, като се позова на свои източници, че ЕС и САЩ работят над нови санкции срещу Русия заради задържането на украинските моряци. Те искат наказателните мерки да бъдат обявени още през следващите седмици. "Ще бъде правилно да бъде увеличена цената за Русия заради нейните действия", казал един от цитираните неназовани източници.

Вестник "Файненшъл таймс" писа, че новите санкции ще бъдат обсъдени още на срещата на министрите на външните работи на страните от ЕС в Брюксел в понеделник и ще бъдат въведени до края на следващия месец. Според западен представител, цитиран от британския ежедневник, наказателните мерки ще бъдат насочени срещу физически и юридически лица, имащи отношение към задържането на украинските военни кораби и моряци през ноември. /БТА

Дневник