След осем часа дебати по предложените преди четири месеца изменения в Изборния кодекс, изненадващо депутатите от парламентарната комисия по правни въпроси решиха да обезсилят преференциите - както на вота за Народно събрание, така и на този за Европарламент и за местна власт. Предложението бе на ДПС и бе възприето от ГЕРБ, Обединени патриоти (ОП) и "Воля". Против бяха само представителите на БСП.

С предложението, ако сега кандидатската листа може да бъде разместена, ако даден кандидат е събрал 7 или 5 на сто (зависи от вида избори) от предпочитанията на избирателите, това вече няма да е възможно. С предложението на Движението за права и свободи, за да измести кандидат листата, той трябва да е получил толкова гласове, колкото "струва" едно депутатско, евродепутатско място или място в местния парламент.

Така на практика се въвежда долен праг на преференцията, или ако за един общински съветник е нужна подкрепата на 1000 гласоподаватели, ако кандидат е взел 999 гласа, той няма да измести листата.

Грубата сметка показва, че за да се придвижиш в листата за депутати ти трябват около 17 000 гласа, 130 000 за евродепутат и около 7000 за общински съветкник в София. Или с други думи, сега действащата преференция, с която избирателите бяха свикнали и беше на практика единственият мажоритарен елемент в изборите, умира. Пренареждането на листата става почти невъзможно.

ДПС е враг на преференцията и не го крие. Партията освобождава свои членове, които водят собствени кампании, а в този парламент изключи и един депутат (Ангел Исаев) влязъл като "15/15" и отказал се да освободи депутатското място.

Иначе, за да не се повтарял феноменът 15/15, при който номера на партията съвпада с този на кандидата и така се смята, че лицето е получило предпочитанията си заради съвпадението, бе възприето изменение в бюлетината, предложено от ГЕРБ, с което Движението се съгласи напълно: номерата на партиите да са от 1 до 100, а на кандидатите - от 101 нагоре.

Предложенията трябва да бъдат гледани в зала утре - окончателно.
Мнима пътна карта

Без електронно дистанционно гласуване на вота за Европарламент през май, без пълно въвеждане на машинно гласуване, без камери, следящи броенето на бюлетините, без регистър на избирателя, без образователен ценз за членовете на секционните избирателни комисии, без неограничен брой секции за българите във Великобритания, без забрана за обявяване на социологически проучвания в изборния ден, са част от другите решения на комисията днес.

Четири месеца откакто ГЕРБ и Обединени патриоти отвориха Изборния кодекс с цел да елиминират електронното дистанционно гласуване и да продължат практиката на ограничаване на машинното гласуване (което трябваше да е въведено във всички около 12 500 секции у нас и в чужбина от 2016 г. насам, бел. ред.), депутатите решиха да инсценират започване на преговори, превърнали се в наддаване относно поетапното въвеждане на машините.

А от ГЕРБ обявиха, че са склонни на отстъпки с цел да се направи "пътна карта" за целта. Всъщност, такава пътна карта бе очертана още преди пет години, като резултатът е видим - машини няма, а законът се погазва.
Не сме аналогови депутати

Всичко започна с обсъждането на предложението на управляващите да възложат на държавната "Информационно обслужване" изработването на машините за гласуване. Това стана след като от ИО многократно обясниха през изминалите месеци, а днес това направи и председателят на управителния съвет Михаил Константинов, че дружеството не може да изработи машините. Така бе възприето ИО да отговаря за "осигуряването" на устройствата.

Очаквано обаче дебатът по този конкретен въпрос прерасна в "за" и "против" машинния вот. Което бе и в същината на отварянето на Изборния кодекс за ремонт. Както е известно на всички видове избори от 2016-а насам, трябваше да гласуваме и с хартиена бюлетина, и с машина във всяка една секция, в т.ч. в чужбина.

Но законът е системно погазван - машини има в ограничен брой секции. Затова и от ГЕРБ, и ОП предложиха сега ограничаването на броя секции, оборудвано с машини, да продължи - устройствата да са не по-малко от 1000, но да са в секции с поне 300 избиратели и да не се поставят в чужбина, в социални заведения, кораби и пр.

Клуб Z