Лозарството е труден поминък, с който се занимават все по-малко хора и за съжаление лозята са все по-малко. Миналата година беше трудна, гроздето нямаше толкова високо качество. Успяхме обаче да приберем добра реколта, защото пък есента беше много суха и това даде възможност на гроздето да узрее. Надявам се тази година да е по-добра и да има повече грозде и вино.

Това си пожела винопроизводителят Цанко Станчев, който днес отбелязва двоен празник – рожден ден и Трифон Зарезан.

Ритуалът по зарязване на лозята бе извършен днес в един от неговите масиви край Шумен. В него се включиха и кметът Любомир Христов и заместниците му Боян Тодоров и Найден Косев. Преди да бъдат отрязани старите пръчки, лозето бе благословено от отец Димитър.

Цанко Станчев се занимава с отглеждане на грозде и производство на вино повече от 40 години. Той определи лозето като умна култура, за която в пълна сила важи народната мъдрост, че не иска молитва, а мотика.

„През последните 20 години в Шуменския регион лозята намаляха поне с десет пъти. Сега в Шуменско има около 5 хил. дка лозови масиви. България, обаче, загуби доста от пазарите си на вино, така че и тези лозя са много. В България сега общо има около 150 хиляди дка лозя, въпреки че на книга се водят около 400 хиляди, но не се гледат. Засаждат се и нови лозя, но това е трудоемко и скъпо. Един декар ново лозе струва около 5 хиляди лева. Банките не финансират тази дейност. Има програми в последните години, където се финансира с около 70%  засаждането на ново лозе, като изискването е да се засаждат лозя само на базата на изкоренени“, обясни ситуацията с отглеждането на лозя в България Цанко Станчев.

Той каза още, че българските вина са много хубави и са все по-качествени, защото конкуренцията е сериозна. „Има 360 изби в България, които произвеждат вина основно за българския пазар. Българското вино е скъпо за чуждите пазари. То е с по-висока себестойност, като средната цена за бутилка е около 4 евро, а на световните пазари вино със средно качество е около 2 евро на бутилка. Но като цяло в света се произвежда повече вино, отколкото се пие“, заключи Цанко Станчев.

След ритуала по зарязване кметът Любомир Христов поздрави с двойния празник Цанко Станчев и всички, които почитат Трифон зарезан днес. „В личен план пожелавам на г-н Станчев много здраве. И нека той да напълни буретата и тази година и да реализира това, което е произвел. Трифон Зарезан е обичан и почитан празник от българите. Празникът е на лозари, винари, градинари, кръчмари. Пожелавам на всички тях и на ползвателите на тази прекрасна напитка – виното здраве и благоденствие“, пожела кметът.

По информация на Областна дирекция „Земеделие“ лозята в Шуменска област на регистрирани земеделски стопани са 3 399 декара. 3 250 дка са винените сортове, а останалите са десертни.

Шуменският край е известен с белите си вина Шардоне, Мускат отонел, Совиньон блан, Немски ризлинг, а от червените - Каберне совиньон и Мерло. Всички те са със защитено наименование на произход. Най-големите лозови масиви за винопроизводство в областта са концентрирани в общините Нови пазар, Велики Преслав, Шумен, Каспичан.

ШУМ.БГ