Това, което се случва с избирателното законодателство, е наистина много тревожно. Управляващите вече явно дори не крият изкушението си да постигнат служебна победа чрез промените в този Избирателен кодекс, каза пред журналисти днес президентът Румен Радев, цитиран от прессекретариата си. Изказването му беше по повод промените в Изборния кодекс, по които парламентът ударно работи от няколко дни.

"Всичко това, което се случва – отказът да се спази законът и да се избере нов състав на ЦИК, отказът да се ревизират избирателните списъци, отказът да се премахне вторият протокол от секционните избирателни комисии, поредната отмяна и отлагане на машинното гласуване, тоталната отмяна според този закон на дистанционното гласуване, въвеждането на механизма решенията в комисиите да се вземат с обикновено мнозинство – всичко това са неща, които уронват демократичността и прозрачността на изборния процес", обобщи президентът.

На въпрос за оказалите се в българска банка пари от петролната компания на Венецуела Радев отговори, че не е нормално българското правителство да научава от чужди посланици какво се случва в България. Той допълни, че е бил запознат от главния прокурор, министъра на вътрешните работи и председателя на ДАНС с известната до момента фактология, но обяви, че за момента няма да коментира.

Държавният глава смята, че този случай, както и съмненията, че собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев е бил отровен с "Новичок", не налагат събиране на Консултативния съвет по национална сигурност.

Посланиците не са наши и ваши

Коментирайки назначенията на българските посланици, Радев посочи, че тези хора представляват България в чужбина и "не трябва да се делят на наши и на ваши". "Мотивирането на кадровите решения и съгласувателната процедура не трябва да се превръщат в публични дебати, защото това уронва престижа както на нашите посланици зад граница, така и на страната. Има предложения, които съм приел. Има и такива, с които категорично не съм се съгласил и съм ги отхвърлил", заяви президентът.

Икономиката като заложник на демографията

В Сухиндол, където Румен Радев беше гост в отбелязването на празника на града и празника на лозарите и винопроизводителите, той каза, че за развитието на модерно земеделие и производство само ентусиазмът и любовта към земята не стигат. "За да излезеш и да се утвърдиш на международния пазар, са нужни законност, прозрачна и предвидима бизнес среда, солидна инфраструктура, модерно образование, подготвени работници, технолози и търговци, допълни държавният глава.

Според него българската икономика все повече се превръща в заложник на демографията, като е затруднена от липсата на работна ръка, недостатъчната квалификация, ниските заплати, липсата на мотивация, емиграцията и свития вътрешен пазар. Президентът подчерта, че промяната на тези негативни тенденции изисква общонационално усилие.

Дневник