Контролираният от опозицията парламент на Венецуела назначи нов временен съвет на директорите за държавната петролна компания "Петролеос де Венесуела" (PDVSA) в опит да добие контрола над приходите на правителството, предаде "Ройтерс".

Макар много западни държави да признават Хуан Гуайдо като легитимен (макар и временен) държавен глава, лидерът Николас Мадуро все още контролира държавните институции и Гуайдо няма достъп до нужните му средства.

Силно би му помогнало овладяването на Citgo Petroleum - най-ценния чуждестранен актив на Венецуела и клон на PDVSA в САЩ. "Ройтерс" обаче отбелязва, че ще е по-трудно да се овладее самата държавна петролна компания, докато Мадуро още е на власт.

"Направихме стъпка към възстановяването на PDVSA", написа Гуайдо в "Туитър" след решението. Така "не само защитаваме активите си, избягваме продължаваща разруха".

САЩ вече наложиха санкции на венецуелския петролен сектор, след като години наред бяха най-големият вносител на единствения източник на бюджетни приходи. Намиращата се там Citgo пък е обект на спор между Гуайдо и Мадуро - вторият настоява, че няма да позволи Citgo да бъде "открадната".

"Оперативен и финансов контрол"

Все пак Гуайдо изброи имената в борда - всички те са на венецуелци, живеещи в САЩ, освен едно на американски гражданин. Екипът на Гуайдо ще има възлага "специфични задачи", за да получи "оперативен и финансов контрол", обясняват източници, които не са упълномощени да говорят публично по темата.

Според хора, запознати с обсъжданията, не е известно как точно новият съвет ще поеме функциите си, а възможностите му вероятно ще бъдат оспорени в съда. Отбелязва се и че съветниците на Гуайдо в последните седмици набират хора сред широк кръг венецуелски енергийни експерти, някои от които са отхвърлили отправено им предложение.

Решението бе обявено часове след като България обяви, че преводи към няколко банкови сметки за милиони евро от PDVSA са били блокирани.

Дневник