Повече от половината французи искат "жълтите жилетки" да сложат край на стигащите понякога до насилие антиправителствени протести, като според много от тях демонстрантите, които продължават всеки уикенд да протестират в различни градове, вече не отразяват първоначалните искания на групата, предаде "Ройтерс".

Социологическо проучване на института "Елаб" сочи, че според 56% от анкетираните движението трябва да се откаже от седмичните протести. Наблюдава се увеличение с 11 процента отпреди един месец, като за пръв път групата, споделяща това мнение, е мнозинство.

Протестите започнаха през ноември заради високите цени на дизела и за живот, но бързо прераснаха в бунт срещу президента Еманюел Макрон и неравенството.

Макар мнозинството от хората да подкрепят движението, двама на всеки трима смятат, че тези, които продължават да протестират всеки уикенд в Париж и други градове, не представляват първоначалните му амбиции. "Жълтите жилетки" са най-голямото предизвикателсто за властта на Макрон, който направи скъпи данъчни отстъпки и миналия месец постави началото на двумесечен национален дебат, обещавайки промени в политиката.

В четвъртък по време на една от поредицата срещи в рамките на дебата той изслуша недоволството на кметове на села от недостига на лекари, липсата на пари за техника, влошаването на обществения транспорт и други. "Ще опитам и ще отговоря на всеки от въпросите, които повдигнахте", каза Макрон. "Споделям мнението ви, страната е уморена. Трябва да се изправим срещу предизвикателството".

На скорошни дебати Макрон отговаряше на въпроси в продължение на шест часа. Социологическите проучвания свидетелстват за възраждане на понеслата удар популярност на Макрон след започването на дебатите.

Дневник