Северна и Южна Корея искат да излязат под общ флаг в церемониите по откриването и закриването на летните олимпийски игри в Токио през 2020 г. Това заяви президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах, според когото двете страни са изразили желанието си за обединени отбори за форума.

На среща в Лозана Бах и представители от правителствата на Северна и Южна Корея са обсъдили още намерението за съвместна кандидатура за летните олимпийски игри през 2032 г.

"Мислим, че това е велик символ на олимпийския дух. Спортът ще продължи да гради мостове и да демонстрира обединителната сила на олимпийските игри. Ето защо приветстваме топло историческото начинание да излязат със съвместна кандидатура за игрите през 2032 г.", каза Бах, цитиран от "Ройтерс".

От МОК допълниха, че двете страни са подали заявки да участват в квалификациите с обединени отбори в четири спорта за Токио 2020. Те включват женски отбори в баскетбола, хокея на лед, гребане при мъжете и жените и смесени тимове в джудото.

Северна и Южна Корея затоплиха отношенията си по време на зимните игри в Пьонгчанг през 2018 г., когато двете страни излязоха под общ флаг в церемониите по откриването и закриването. Те имаха общ отбор в женския хокей във форума, а наскоро участваха под общ флаг в някои състезания на азиатските игри.

Дневник