Адвокатска кантора е оспорила пред Върховния административен съд разпоредбата, която изисква от различни браншове да предадат на ДАНС график за обучение на служителите си как да разпознават преводи, които представляват пране на пари. Това се вижда от съобщение във "Фейсбук" профила на Адвокатско дружество "Бюкюджан&Кабаиванов".

Заради разпоредбата в петък се изви опашка пред ДАНС, а сайтът на ведомството известно време бе блокиран. Неизпълнението на разпоредбата води до солидни глоби. Задължението е записано в приетия през март миналата година Закон за мерките срещу изпиране на пари. Според него 35 категории лица и институции трябва да имат годишен "план за въвеждащо и продължаващо обучение на служителите си за запознаването им с изискванията на закона и актовете по прилагането му". Целта е служителите да могат да разпознаят сигналите, че зад дадено плащане може да се крие пране на пари. Според правилника за прилагане на закона подаването на плановете става всяка година.

Според адвокатското дружество няколко разпоредби от Правилника за прилагане на Закона за мерките срещу изпирането на пари противоречат на целите и духа на редица закони - на самия закон, за който се отнася, на въведенат черз него Директива (ЕС) 2015/849, на Закона за адвокатурата и на Конституцията на Република България.

Изискването за тези планове не може обективно да бъде изпълнено без предварително държавата да е обезпечила въпросните обучения и информация, без да е указала реда, начина, средствата и ресурсите, с които ще обезпечи обучението на служителите, поясни в отговор на въпрос адвокат Андон Бюкюджан.

Конкретно по отношение на адвокатите разпоредбата не дава яснота за съотношение, ред и начин, по който изискваното обучение се съотнася със задълженията на адвокатите по Закона за адвокатурата – адвокатската клетва, опазване на адвокатска тайна, неприкосновеност на документи и книжа, допълва адвокатът. 

Дневник