Микаела Шифрин стана първият скиор в историята, който печели четири поредни световни титли в една дисциплина, след като триумфира в слалома на първенството в Оре. Американката не сдаде трона в коронната си дисциплина и в шведския център. Тя вече има пет златни медала от световни първенства, с което се изравни с Тед Лигети.

Шифрин, която е на 23 години, завършва световното първенство, както го започна – със злато. Тя триумфира в първата дисциплина от програмата старта в супер-Г и приключва с успех в слалома.

"Страхотно първенство за мен, което е украшение на здравата работа, която свършихме с отбора. Много съм щастлива и вече ще имам малко време да осъзная какво се случи тук в Оре", каза Шифрин след финала.

Американката беше едва трета след първия манш, но направи невероятно второ спускане, с което подобри с повече от секунда най-доброто време на водачката дотогава Петра Влъхова.

Втора на подиума се качи шведката Ана Свен Ларшон, с което зарадва домакините. Тя завърши с 58 стотни зад Шифрин и взе своя първи медал от световни първенства. Влъхова се нареди трета. Водачката след първия манш Венди Холденер от Швейцария допусна грешка при второто спускане и се сбогува с надеждата си за медал.

Австрия остана без медал при жените от програмата на световното, след като в последния старт Катарина Линсбергер се класира четвърта. В топ 5 влезе и още една шведка – олимпийската шампионка Фрида Хансдотер.

В неделя предстои последният старт от световното първенство – слаломът при мъжете.

Дневник