Делегация на Европейската народна партия отива във Венецуела днес за среща с временния президент Хуан Гуайдо - това съобщи пред репортери в Страсбург по-рано тази седмица евродепутатът Андрей Ковачев.

"Целта е те да допринесат с каквото могат за това да се стабилизира ситуацията, да има честни и демократични избори, които да излъчат нов президент", обясни Ковачев. "Абсолютен парадокс е, невероятно - най-богатата страна на нашата планета по отношение на залежите от петрол да е в такова трагично икономическо състояние."

"Мадуро не е президент - той не е признат и изборите, които беше провел, не са признати от демократичната общност по света", посочи още той.

"За мен е изключително важно да имаме обща външна политика", коментира Ковачев липсата на единна позиция в Съвета на ЕС (тя бе блокирана от Италия.) "Аз винаги съм бил "за" това да има не това странно име "Върховен представител по външната политика и политиката за сигурност", а "външен министър на Европейския съюз".

Според него по отношение на опазването на границите, сигурност, тероризъм, Сирия, Африка и други важни теми, ЕС ще бъде маргинализиран, ако не поддържа обща позиция. "Но националният егоизъм много често надделява", посочи той. "Сега е по-важно какво казва френският външен министър или германския, отколкото какво казва г-жа (Федерика) Могерини".

Европарламентът призна през януари Националното събрание на Венецуела за "единственият легитимен демократичен орган на Венецуела" и призоваха Върховният представител на ЕС за външните работи Федерика Могерини и държавите-членки да признаят Гуайдо за временен президент до провеждането на нови избори.

Евродепутатите поискаха Върховният представител на ЕС да проведе диалог с държавите от региона и с други ключови актьори с цел създаването на контактна група, която да посредничи за постигането на споразумение за обявяването на "свободни, прозрачни и честни президентски избори в съответствие с общоприет график, равни условия за всички участници, прозрачност и международно наблюдение".

Хуан Гуайдо, председател на контролираното от опозицията Национално събрание, се обяви за временен президент на Венецуела на 23 януари, в опит за отстраняване на президента Никола Мадуро. Гуайдо беше незабавно признат за легитимен президент на Венецуела от редица страни, сред които САЩ, Колумбия, Аржентина, Бразилия, Чили и Канада.

От името на ЕС, Федерика Могерини обяви на 26 януари пълна подкрепа за Националното събрание и призова за незабавното провеждане на свободни, прозрачни и честни избори. Тя предупреди че при липса на такова обявяване, "ЕС ще предприеме по-нататъшни действия, включително по въпроса за признаването на държавното ръководство".

Венецуела се намира в дълбока социална, икономическа и демократическа криза. Повече от три милиона хора са напуснали държавата и процентът на инфлацията надвишава 1 650 000 %.

Дневник