При операция на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" днес във Варна са задържани повече от 10 лекари, съобщи БНР. Те са заподозрени за участие в схеми за издаване на решения на трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК), в чиито ръце е преценката за това дали човек има право на инвалидна пенсия и каква е степента на увреждането му, на хора, които не са били реално болни.

Сред задържаните има лекари от комисии на ТЕЛК в морския град, както и лекари от болници в града. По предварителна информация на БНР в центъра на престъпната дейност е лекарка от Добрич - невролог, която има и клиент във Варна.

Лекарката е изписвала лекарствата, които колегите ѝ от ТЕЛК са предлагали на пациентите си. Стана ясно, че голяма част от пациентите с лекарски експертизи също са разпитвани от разследващите органи.

За по-малко от месец това е трета акция срещу служители на ТЕЛК след тези в Ловеч, където беше арестуван председателят на комисията, и Търговище. Преди месец анализ на прокуратурата и МВР на дейността на ТЕЛК показа "ужасяващи практики" по думите на зам. главния прокурор Иван Гешев. "Стотици милиони "изтичат в пясъка" и не стигат до реалните хора, които имат нужда от тези пари – инвалидите", допълни той.

Статистическите данни показват, че от 2011 г. насам пенсионираните с инвалидни пенсии са нараствали с 22 хил. души годишно независимо от общата тенденция на намаляване броя на пенсионерите и населението като цяло. Според главния секретар на МВР Ивайло Иванов подкупът за издаване на неистински документ за намалена работоспособност от ТЕЛК варира между 600 и 2500 лв. в различни региони.

Преди две седмици Иван Гешов съобщи, че разследванията на измами при инвалидните пенсии не са временна кампания, до края на годината трябва да бъдат завършени.

Дневник