ГЕРБ днес ще внесе нов законопроект за промени в Изборния кодекс, с който да се запази сегашният ред за отчитане на преференциално гласуване, потвърдиха пред "Дневник" от партията.

Става въпрос за проект, според който прагът за отчитане на преференции на евровота ще бъде 5% от гласувалите за съответната листа, а на парламентарните и местни избори - 7%. Малко след 18 ч. на сайта на парламента се появи информация за внесен проект, но няма качен документ.

Ще бъде внесен и проект за започване на процедура за избор на нов състав на Централната избирателна комисия, обявиха от ГЕРБ пред "Дневник". Миналата седмица бе отхвърлен проект на решение за започване на процедура, внесен от БСП.

Очаква се двата проекта да бъдат разгледани и гласувани от правната комисия в парламента още в сряда. След това ще бъдат вкарани в дневния ред на Народното събрание при първа възможност, обявиха от ГЕРБ.

По-рано днес след спешно заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ по искане на Бойко Борисов от партията обявиха, че ще възстановят преференциалното гласуване "по подходящия начин". Промените бяха гледани в отсъствието на лидера на парламентарната група на управляващата партия Цветан Цветанов, който беше в Косово днес, но по-късно през деня той заяви, че намира за наложително да се поправят гласуваните преди три дни текстове.

На среднощно заседание миналата седмица ГЕРБ, ДПС и НФСБ приеха окончателно промени в Изборния кодекс, с които на практика преференцията се обезсмисля, тъй като прагът става прекалено висок. Според гласуваните правила, за да размести листата, един кандидат за евродепутат трябва да събере между 130 и 150 хил. гласа, а един кандидат за депутат - между 9 и 15 хил.

Ходовете на президента

Приетите миналата седмица текстове в Изборния кодекс вече са в президентството, а държавният глава Румен Радев има 14-дневен срок да наложи вето или да обнародва промените. По неофициална информация на "Дондуков" 2 очакват президентът да наложи вето в най-кратки срокове. За такова призоват от БСП и извънпарламентарни партии.

Според юриста и бивш шеф на парламента Огнян Герджиков депутатите могат да поправят гласуваните текстове, без да чакат реакция от президента: "Народното събрание е властно да направи така, както намери за добре. Не е необходимо вето или да се чака обнародване, за да има промени", коментира пред "Дневник" проф. Герджиков.

Според Хамид Хамид от ДПС държавният глава ще улесни ГЕРБ, ако наложи вето на промените в Изборния кодекс.

"Патриотите" и ДПС предстои да решат

В момента заседава парламентарната група на "Обединени патриоти", за да реши как да гласува. Депутатите от "Атака" не участваха в гласуването на промените миналата седмица. Принципната позиция на ВМРО е за запазване на ниските прагове на преференцията, а на НФСБ - за тяхното вдигане.

Днес Борисов обяви, че не ДПС, а НФСБ е главен инициатор за вдигане на прага за преференциите, а от ДПС са ги подкрепили, макар че се говори обратно. От НСФБ коментираха, че макар да са гласували за вдигане на преференциите, не са вносители техни депутати, а народни представители от ДПС.

По-рано днес Бойко Борисов анонсира среща с коалиционните партньор от "Обединени патриоти" утре, на която да обсъдят как работят заедно. От партията на Валери Симеонов пък обявиха пресконференция за утре сутрин, на която ще говорят за предстоящия евровот.

Въпреки запазването на сегашните правила за преференции депутатите от БСП няма да участват в заседанията на Народното събрание, докато не се върнат и сегашните правила за машинното гласуване, а именно - да има възможност за гласуване с машини във всички секции на изборите за евродепутати, а не то да се въвежда постепенно.

Парламентарната група на ДПС, чиито депутати бяха вносители на предложенията за по-високи прагове за преференцията, предстои да реши какви ще бъдат действията й оттук нататък. От ДПС обявиха пред "Дневник", че не са изненадани от решението на ГЕРБ да запази старите правила.

Дневник/ Здравка Андонова, Георги А. Ангелов