"Разграничение" ще е официалното предложение на Белград за решаване на косовския въпрос. Това обяви външният министър на Сърбия Ивица Дачич пред медии в страната, цитиран от телевизиите РТС и N1.

Демаркационната линия, за която трябва да се работи, още не е определена, добави Дачич. От друга страна "албанците" (косовските власти) "мълчат за предложението" и диалогът за нормализация не е налице, а именно в такъв разговор трябва да бъде определена границата.

Дачич подчерта, че Вашингтон иска компромис и дълготрайно решение за Косово. Според него САЩ са "по-заинтересовани да видят продължение на диалога между Белград и Прищина, отколкото са Великобритания и Германия".

В края на миналата година американският президент Доналд Тръмп изпрати на косовския колега Хашим Тачи писмо, в което каза, че иска да види него и президента Александър Вучич в Белия дом за подписа на "историческа сделка". По-късно сръбските власти казаха, че също са получили писмо от американския държавен глава.

Самият Дачич предложи "разграничаване" с албанците преди година и половина. Думите, с които го описа, обаче предполагаха, че то няма да се ограничи с определяне на граница, а ще включва и специални действия за сръбските общности и културните светини в Косово, които не са само в северната част на страната.

Дневник