Лион и Барселона завършиха 0:0 в първия 1/8-финален мач помежду си от Шампионската лига и останаха непобедени през този сезон в турнира. Всичко в този сблъсък предстои да се реши на реванша на 13 март на "Камп Ноу", като резултатът оставя открити всички възможности. И двата тима имаха своите възможности да измъкнат победата. През първото полувреме гредата спаси Барселона, а през втората част стражът на домакините Антони Лопеш на няколко пъти отчая нападателите на каталунците.

Двубоят започна с положение пред вратата на Лион, но ударът на Усман Дембеле мина встрани. Минути по-късно каталунците получиха право да изпълнят пряк свободен удар, но и Лионел Меси не успя да уцели рамката. В ответната атака Лион стигна до първи ударв очертанията на вратата. Нанесе го младият халф Усем Ауар, но вратарят на Барселона Марк-Андре тер Стеген плонжира и спаси.
В деветата минута германецът извади късмет, след удар отдалеч на Мартен Терие. Тер Стеген все пак успя да играе с топката, която се отби в напречната греда.


Това подейства като предупреждение за играчите на треньора Ернесто Валверде, които заиграха по-активно. Последваха опасности пред вратата на Лион, а в 19-ата минута стражът на домакините Антони Лопеш отрази удар отблизо на Дембеле.

Барселона се настани трайно в полето на Лион, но домакините се бранеха добре и успяваха да организират атаки, като умело задържаха топката в разиграванията. Към 20-ата минута играчите на Барселона бяха отправили осем удара в очертанията на вратата на Лион срещу два за съперника, но гол не падаше.

С наближаването на края на първите 45 минути играта се поизравни. В 38-ата минута след продължително разиграване Дембеле опита нещо средно между удар и центриране, но Лопеш улови топката като изпревари Луис Суарес. Три минути преди края Сержи Роберто стреля, но доста слабо и не затрудни стража на Лион. Минута по-късно Дембеле стреля много опасно, като беше изпуснат от отбраната на Лион след подаване на Меси. Защитата на домакините обаче беше на мястото си при едно далечно подаване към Суарес. В ответната атака Лион организира добро нападение, завършило с удар на Терие, но неточен. Отговорът на Барса беше удар на Серхио Бускетс, след който реферът Джунейт Чакър свири края на първата част.

Второто полувреме започна с по-активна игра на Барселона, но първата голяма опасност беше пред вратата на каталунците. В 52-ата минута Бертран Траоре напредва отдясно и отправи топката към Мемфис Депай, който стреля много опасно, но топката мина на сантиметри от целта за радост на Тер Стеген. Депай беше в епицентъра на нова опасност пред вратата на Барселона в 60-ата минута. Каталунците загубиха топката в нападение, тя беше бързо изнесена към Депай, който нахлу в наказателното поле и центрира, но Тер Стеген пресече подаването. Минута по-късно германският страж отново излезе предвидливо и спря атака на Лион. Каталунците бяха близо до гол, но Луис Суарес не успя да се възползва, след като получи топката в близост до вратата. Уругваецът се завъртя и успя да нанесе удар, но топката срещна крак на защитник в бяло и излезе. В 64-ата минута Меси атакува отляво и стреля, но Лопеш отрази удара на аржентинеца.
В 70-ата минута Суарес направи нов голям пропуск, след като закъсня за едно прострелно центриране на Жорди Алба пред вратата на Лопеш, който улови топката. Пет минути по-късно уругваецът влезе в ролята на асистент на Алба, като му свали топката, но ударът на неговия съотборник не намери очертанията. Барселона натика своя съперник в половината му, като положенията следваха едно след друго, а домакините не успяваха да изнесат топката далеч от наказателното си поле. В 86-ата минута Меси настигна една топка на аутлинията и я върна към Бускетс, който стреля, но Лопеш спаси. Минута по-късно самият Меси стреля, но неточно, а ударът беше прекалено силен, за да успее Суарес да играе с глава и топката излезе в аут.

В 89-ата минута Меси беше спрян от Менди пред дъгата на наказателното поле. Той изпълни прекия свободен удар, но топката попадна право в стената. При добавката аржентинецът отново не успя да притесни сериозно Лопеш. В крайна сметка резултатът се запази и така развръзката остана за реванша на “Камп ноу”.

Спортал