„Шумен и Владигеров“ е мотото, което обединява мащабна Програма с различни прояви, които ще се проведат в града през 2019 по повод 120-годишнината от рождението на великия наш композитор, диригент, музикант и педагог Панчо Владигеров.

За отбелязване на годишнината усилия обединяват Община Шумен, Фондация „Панчо Владигеров“, Държавен архив – Шумен, РИМ, музеен комплекс „Панчо Владигеров“, Шуменският университет, Регионалната библиотека, шуменската филхармония, училища.

„Целта ни е да излезем от рамките на град Шумен, да обединим всички, които са съпричастни по отношение на честванията, да си партнираме с тези, които обичат класическата музика, да поканим гости от страната и чужбина, свързани с творчеството и личността на Панчо Владигеров“, каза днес на пресконференция заместник-кметът по образование и култура Найден Косев.

Програмата бе представена от Диана Дечева, изпълнителен директор на фондация „Панчо Владигеров“, Жана Томова, уредник в музеен комплекс „Панчо Владигеров“, Калина Василева, диригент на Симфониетата, Антония Панева, началник на Държавен архив-Шумен

Събитията стартират на рождената дата на Владигеров – 13 март и ще продължат през  цялата година. 

Най-мащабната проява през тази година е Международният конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“-Шумен 2019 г., който ще се състои от 27 май до 7 юни. Фондация „Панчо Владигеров“ съвместно с БНР ще издаде CD /компактдиск/ с включени документални записи от проведените в Шумен Международни конкурси в периода 2011-2018.

На 13 март музейният комплекс „Панчо Владигеров" отваря вратите си за шуменци и гости на града. Там ще се състои и концерт с участието на шуменски деца, а по-късно от 18.30 часа в ДКТ „Васил Друмев“ започва концерта, посветен на 120-годишнината от рождението на Владигеров, в който ще участват и внуците на великия композитор – Константин и Александър Владигерови. Във фоайето на театъра ще бъде подредена изложба на шуменския архив от документи и снимки, показващи живота и делото на композитора.

Още два концерта ще бъдат представени – на шуменската Симфониета на 28 март и на 19 април с концерт от произведения на Панчо Владигеров в града ще гостуват цигуларката Милена Вълева и пианистът Александър Колев.

По повод на годишнината  в Шумен на 18 май ще гостува изложбата „Панчо Владигеров в музикалния калейдоскоп на ХХ век“ посоки, връзки и отражения на къща-музей „П. Владигеров“ - София.

В програмата е включена и Национална кръгла маса „Творческото наследство на Панчо Владигеров“, която се организира от Шуменския университет и катедра „Музикална естетика, музикално възпитание и изпълнителство“ с участието на студенти и докторанти.

Час „Владигеров“ пък ще се провежда в различни шуменски училища.

ШУМ.БГ