Украинският президент Петро Порошенко призова генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да предложи разполагане на сини каски в източната част на страната, съобщава БТА, позовавайки се на Франс прес и Асошиейтед прес.

В изказване пред Общото събрание на ООН Порошенко обвини Русия, че води "необявена война" срещу страната му, но изтъкна, че правителството му е готово да обсъди международна мироопазваща операция, която да има "ясната цел да прекрати руската агресия и да възстанови суверенитета на Украйна". По думите му страната му е готова за конструктивна дискусия за подобна операция, а генералният секретар би могъл да изпрати в Донбас "мисия за техническа оценка за разработване на варианти". Москва се противопоставя на предложението.

Донбас, разположен в източна Украйна, е контролиран от проруските сепаратисти регион. Генералният секретар на ООН разполага с пълномощия да изпрати мисия за техническа оценка в Украйна, но е малко вероятно да го направи без съгласието на Русия, един от петте постоянни членове на Съвета за сигурност, посочват дипломати в централата на ООН.

"Време е да поставим Русия на мястото й", лишавайки я от правото й на вето в Съвета за сигурност, когато става въпрос за Украйна, заяви в изказването си Петро Порошенко. Той призова също за освобождаването от Русия на 24-имата моряци, задържани през ноември от руската армия близо до Крим, анексиран през 2014 г. от Москва. 

Дневник