До 15 британски министри може да гласуват за блокиране на излизането на страната от Европейския съюз на 29 март, както е планирано, в случай че няма сделка за Брекзит, съобщи агенция "Блумбърг", като се позова на три добре осведомени източника.

Министрите, които са против развод с ЕС без споразумение, обмислят дали да предизвикат премиера Тереза Мей да ги уволни, в случай че гласуват срещу нея другата седмица в парламента.

Те са за отлагане на Брекзит, ако няма сделка. Затова министрите искат да подкрепят инициатива, координирана от депутата лейбърист Ивет Купър и колегата й консерватор Оливър Летуин, с цел забавяне на излизането на Великобритания, докато не бъде постигнато споразумение.

Планът предвижда Тереза Мей да бъде принудена да избира между Брекзит със сделка или отлагане на развода с Европейския съюз. След това британския премиер ще бъде принудена да подложи решението си на гласуване в Камарата на общините, а долната камара на парламента вече даде да се разбере, че отхвърля излизането от ЕС без споразумение, отбелязва агенция "Блумбърг".

Без напредък

Междувременно председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и Мей разпространиха общо изявление след поредната си среща вчера в Брюксел. Според текста пробив засега няма и преговорите продължават.

Юнкер и Мей ще разговарят отново до края на месеца. Двамата вчера са обсъдили въпроса с предпазната мярка за ирландската граница. Според изявлението не е станало въпрос за предоговаряне на постигнатото споразумение между ЕС и Лондон, а са били обсъдени възможностите за допълнителни уверения, че предпазната мярка е временна. Двамата събеседници са разисквали необходимостта преговорите да продължат в оставащото ограничено време и с оглед на историческото значение на преминаването към задълбочено бъдещо сътрудничество.

По-рано вчера Юнкер потвърди, че не очаква на срещата с Мей да бъде постигнат напредък. За пръв път при пристигането на британския премиер двамата не стиснаха ръце пред обективите на фоторепортерите.

Двустранни срещи

Мей ще има двустранни срещи с ръководители на страни от ЕС по време на срещата на върха между Европейския съюз и Арабската лига в края на седмицата в Египет. Това съобщи вчера високопоставен източник от нейното правителство, цитиран от "Ройтерс".

"Това няма да бъде среща за Брекзит и премиерът няма да се стреми да я превръща в такава. На срещи на върха премиерът винаги има поредица от двустранни срещи и разговори и тя, разбира се, ще продължи да контактува със своите колеги лидери по отношение на Брекзит", каза източникът. В същото време той подчерта, че "това не е заседание на Европейския съвет и не е място, на което ще се вземат решения от Европейския съвет".

Източник от испанското министерство на външните работи каза пред агенцията, че ЕС няма да се съгласи да предоговори сделката с Великобритания, но може би има някакво поле за маневриране по въпроса за ирландската граница. Този коментар бе предшестван от материал на агенция "Блумбърг", в който испанският външен министър Жозеп Борел е цитиран да казва, че споразумението за Брекзит е окончателно договорено. /БТА

Дневник