Румъния разследва зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс и еврокомисаря по правосъдието Вера Йоурова за "фалшифициране" на последния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка за страната, предаде EurActiv, позовавайки се на румънски медии.

През ноември миналата година управляващата в Румъния коалиция, оглавявана от социалдемократите, обяви планове да съди Европейската комисия заради доклада, който даде изключително лоша оценка за действията на Румъния в борбата срещу корупцията и организираната престъпност и за състоянието на върховенството на закона в страната.

Според румънския вестник "Адевърул" специализиран орган, разследващ престъпленията в съдебната система на страната, води разследване срещу Тимерманс и Йоурова за "фалшифициране" на доклада.

Прокурор Адина Флоря е подписала молбата за разследване. Флоря бе номинирана три пъти от правосъдния министър Тудорел Тоадер за наследник на Лаура Кьовеши начело на Националната дирекция за борба с корупцията в страната. Назначаването й обаче бе блокирано от президента Клаус Йоханис и трите пъти. Кьовеши е един от кандидатите за поста европейски главен прокурор, но Тоадер се закани да направи всичко възможно, за да блокира избирането й.

По време на петгодишния й мандат начело на Националната дирекция за борба с корупцията осъдителните присъди за корупция по високите етажи на властта рязко се увеличиха, което й спечели похвали в ЕС. Миналата година обаче Кьовеши бе отстранена по заповед на правосъдния министър.

Сайтът "Светът на правосъдието" публикува голямо количество документи в опит да докаже, че докладът за сътрудничество и проверка е бил фалшифициран и че Кьовеши е била пристрастна в работата си в антикорупционната дирекция. В него се посочва също така, че според румънското законодателство румънският наказателен кодекс се прилага за престъпления, извършени извън страната от чужд гражданин или от човек без гражданство срещу румънската държава или срещу румънски гражданин или румънско юридическо лице. Това, изглежда, дава основание на Тимерманс и Йоурова да бъде търсена отговорност според румънското законодателство.

Според "Светът на правосъдието" Тимерманс и Йоурова заедно с още двама служители са сформирали "организирана престъпна група". Другите двама служители са ръководителят на представителството на Еврокомисията в Румъния и румънският главен прокурор, силен критик на съдебните реформи в страната.

На 30 януари 2019 г. изданието "Светът на правосъдието" е подало сигнал срещу Франс Тимерманс, Вера Йоурова, Анджела Кристя и Аугустин Лазар за сформиране на организирана престъпна група, злоупотреба със служебно положение, интелектуална измама и разпространяване на фалшива информация във връзка с фалшифициране на доклада за Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка. Изданието се позовава на чл. 7 от Кодекса за професионална етика на журналистите, според който "журналистът носи гражданската отговорност да работи за установяването на правосъдие и социални права", посочва БНР.

В оплакването си "Светът на правосъдието" твърди, че докладът за Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка е съставен чрез изопачаване на факти и обстоятелства и чрез пропускане на данни и съществени обстоятелства в пряка връзка с целите на механизма. В жалбата се посочва още, че са били използвани престъпни техники за деформиране на реалността и истината за състоянието на съдебната система в Румъния с цел използване на доклада срещу интересите на румънската държава.

Напомняне от Брюксел

Говорителят на Еврокомисията Маргаритис Схинас каза, че Брюксел е разбрал за разследването от медиите. Той добави, че комисията иска да напомни на румънските власти, че "всички нейни служители, докато изпълняват задълженията си, попадат под юрисдикцията на Съда на ЕС и че не попадат под юрисдикцията на националните власти по тези въпроси. Те са отговорни единствено по Протокола за привилегиите и имунитетите, който е част от договорите на ЕС, подписани от всички държави членки, включително и от Румъния".

Схинас все пак заяви, че не иска да драматизира, а че иска да поздрави за чудесната работа румънските власти и в частност представителството на страната в ЕС за постигането на споразумения, които по думите му показват, че Румъния е способна да "ръководи законодателния процес в ЕС". Страната в момента е председател на Съвета на ЕС.

Дневник