Британският премиер Тереза Мей ще се изправи пред поредното предизвикателство в парламента по-късно тази седмица, когато трябва да информира депутатите какъв напредък е постигнала в преговорите с Европейския съюз по сделката за Брекзит, пише "Ройтерс".

В петък Мей бе изправена пред най-големия бунт при управлението си, след като близо 100 нейни съпартийци в парламента се зарекоха да гласуват за отлагане на Брекзит, ако тя не се откаже от варианта за напускане на ЕС без сделка, предаде "Дейли мейл". Вчера Мей обеща, че до 12 март ще представи своята сделка за Брекзит за ново гласуване в парламента. "Все още е в нашите възможности да напуснем ЕС със сделка на 29 март и именно върху това работим", каза тя пред журналисти в самолета, докато пътуваше за срещата на върха между Арабската лига и ЕС. А междувременно "Гардиън" цитира източници, според които Брекзит може да бъде отложен за 2021 г.

Премиерът иска да договори промени в споразумението, което постигна с ЕС миналия месец, и да го върне за одобрение в парламента възможно най-скоро. Очаква се тя да направи изявление пред парламента за напредъка си на 26 февруари (вторник) и след това да позволи на депутатите да обсъдят въпроса на 27 февруари (сряда). Това не включва гласуване за или против сделката за Брекзит, но ще позволи на депутатите да предложат алтернативни курсове за действие и ще тества подкрепата за тях със серия от гласувания. Очакват се опити от Мей да бъде отнет контрола върху преговорите.

Какво ще обсъждат

Депутатите ще обсъждат заявление на правителството. Все още не е ясно какво ще се казва в него.


Могат ли депутатите да предлагат промени

Да. Те са познати като поправки и, ако бъдат одобрени с гласуване, могат да променят хода на излизането на Великобритания от ЕС. Детайлите на поправките все още не са публикувани, но някои депутати вече дадоха знак за намеренията си.

Какво се очаква

Най-вероятният фокус на дебата в сряда ще бъде дали парламентът трябва да поеме от правителството контрола върху процеса на излизането от ЕС. Това е радикален план, който бе отхвърлен в една малко по-различна форма на 29 януари.

С наближаването на датата за Брекзит, 29 март, все повече депутати в Консервативната партия на Мей се безпокоят от перспективата за напускане на ЕС без сделка и обмислят дали да не подкрепят последната версия на плана.

Как парламентът може да поеме контрол

Има няколко етапа на плана, който бе представен от Ивет Купър, депутат от опозиционната Лейбъристка партия, с подкрепата на членове от различни партии.

Първата стъпка ще бъде да се използва поправка, за да се принуди правителството да даде време на парламента за обсъждане на законопроект. Ако бъде одобрен от парламента, този законопроект ще създаде закон, целящ да добави гаранции, които да не допуснат Брекзит без сделка. Той няма изрично да спре или забави Брекзит, но може да определи следващите стъпки на правителството.

Какви предпазни мерки

Според канцеларията на Купър в законопроекта ще се предлага:

- Ако до средата на март не бъде договорена сделка, Мей ще трябва да внесе предложение в парламента за:

а) план за пристъпване към Брекзит без сделка, ако няма споразумение до 29 март, или за
б) план за удължаване на преговорите и за колко дълго.

- Парламентът трябва да може да обсъди и да гласува плана й в същия ден.

- Ако Мей иска да продължи с варианта без сделка, вместо да удължи процедурата по чл. 50 от Лисабонския договор, тя се нуждае от мнозинство в парламента.

- Ако депутатите отхвърлят плана "без сделка", Мей трябва на следващия ден да представи предложение за удължаване на периода за преговори.

- Ако парламентът се съгласи с удължаването, тя трябва да го договори и с ЕС.

Ще проработи ли това

Първият етап е да бъде спечелен вот в парламента на 27 февруари.

Планът вероятно ще бъде подкрепен от лейбъристите, от малки партии в парламента и от проевропейски настроените членове в партията на Мей. Няколко министри дадоха знак, че обмислят да подкрепят плана дори и това да означава да трябва да подадат оставка или да бъдат уволнени.

Мей няма абсолютно мнозинство в парламента и е уязвима дори и ако само няколко души от нейната партия се разбунтуват. Някои от лейбъристите обаче вероятно ще гласуват против предложението, поради което ще е необходим по-голям брой разбунтували се депутати.

Има и още няколко пречки преди превръщането му в закон, включително това за много кратък период от време, вероятно дори само за един ден, да се приеме спорно законодателство. Тази процедура обикновено отнема месеци.

Ако това в крайна сметка се случи, пред Мей ще има сериозен проблем да продължи с варианта без сделка без да има съгласието на депутатите. На предишни символични гласувания парламентът даде да се разбере, че не иска излизане от ЕС без сделка.

Какво казват опонентите

Подкрепящите Брекзит депутати, основно от Консервативната партия на Мей, твърдят, че възможността за излизане без споразумение ще навреди на ЕС и затова е важна разменна момента в ръцете на Великобритания. Те вероятно биха били против всичко, което би премахнало тази опция от преговорите.

Според някои от тях напускането на блока без сделка е за предпочитане от Брекзит със сделка, която би оставила Великобритания в тесни отношения с ЕС, както и че каквито и да било краткосрочни икономически смущения ще бъдат компенсирани от дългосрочните ползи.

Дневник