Двукратният носител на "Оскар" режисьор Алехандро Гонсалес Иняриту ще бъде председател на журито в Кан, предаде Би Би Си. 72-рото издание на фестивала ще се състои между 14 и 15 май. Той ще бъде и първият мексиканец, който ще застане на чело на журито в Кан.

"Кан е фестивал, който е важен за мен от началото на кариерата ми", коментира Иняриту. "Развълнуван съм от огромната чест да оглавя журито. Киното тече във вените на тази планета, а този фестивал винаги е бил нейното сърце", каза още той.

Режисьорът получи "Оскар" в две поредни години за филмите си "Бърдмен" и "Завръщането", който донесе и първи "Оскар" за Леонардо ди Каприо. Така Иняриту се превърна и в третия режисьор, получил златната статуетка в две поредни години. И в първият, достигнал до това постижение, от 1950 г.

Иняриту е свързан с Кан още от дебюта си в киното с "Кучката любов" (Amores Perros), за който получава наградата на критиците на фестивала през 2000 г. Шест години по-късно той взима и голямата награда за режисура за "Вавилон", с което става първият мексиканец, награден с отличието.

"Кан е място за всякакъв тип кино. С присъствието на създателя на филма "Вавилон" ще отдадем почит към мексиканското кино", пише в съвместното изявление на президента на кинофестивала Пиер Лекюр и фестивалния директор Тиери Фремо. Двамата добавят, че Иняриту е не само "предизвикателен режисьор, пълен с изненади", но е и "човек, който не прави компромиси с убежденията си, артист на своето време."

Миналата година Фремо реши да не включва в програмата на фестивала филми на "Нетфликс" и оттегли подобни кандидатури, между които е влизал и "Рома", който получи три награди "Оскар". Това предизвика разгорещени дискусии. Все още се водят преговори дали тези правила да не се променят тази година, отбелязва "Гардиън".

Дневник