Американският президент Доналд Тръмп на писа в Туитър, че е имал "много добър диалог при днешната първа среща във Виетнам със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предаде агенция "Ройтерс".

Белият дом съобщи, че двамата лидери ще имат "церемония за подписване на общо споразумение" в края на срещата на върха във Виетнам утре.

"(Имахме) много важна среща и вечеря с Ким Чен-ун в Ханой, Виетнам, тази вечер", писа Тръмп в "Туитър" след приключването на първия ден от втората среща на върха с лидера на Северна Корея.

Двамата ще имат нова 45-минутна среща насаме утре, последвана от среща в разширен формат с техните помощници, съобщи Белият дом. Според ДПА след разговорите Тръмп и Ким ще подпишат обща декларация утре в 14:05 ч. местно време в Ханой (07:05 по Гринуич).

Двамата приключиха вечерята за малко повече от два часа, предаде агенция "Асошиейтед прес". Белият дом не даде информация за "социалната вечеря", преминала при ограничен достъп за медиите.

АП отбелязва, че Белият дом не е допуснал четирима репортери от печатни медии, включително един от АП, да отразят началото на вечерята. Според агенцията това е станало, след като двама от тези репортери са задавали въпроси на Тръмп при предишните прояви от срещата на върха.

Прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс разпространи изявление, в което се казва, че поради "деликатното естество на срещите трябва ограничим до малка група присъстващите за вечерята". Преди това Сандърс бе казала, че на вечерята няма да бъдат допускани репортери. Но след като фотографи заявиха, че няма да я отразяват без редакторско присъствие, на мястото на събитието бяха допуснати един журналист от печатна медия и един от радиостанция, съобщи АП.

БТА/Дневник