Президентът на САЩ и лидерът на Северна Корея, Доналд Тръмп и Ким Чен-ун, прекратиха срещата си във Виетнам часове по-рано от планираното и си тръгват, без да е постигната никаква сделка, обяви Белият дом. Според севернокорейската държавна агенция делегацията на Ким вече е отпътувала за Китай (въпреки че се очакваше да остане във Виетнам), а Тръмп обяви, че ще направи същото след 40-минутна пресконференция.

Изявлението на лидерите във втория ден на срещата бе насрочено за 10:50 ч. българско време (15:50 местно), но президентската администрация съобщи, че тя ще се състои час и 50 минути по-рано, а работният обяд на Ким и Тръмп е отменен. Във второто съобщение на говорителя на Белия дом Сара Сандърс, цитирано от "Ройтерс", се казва, че "не е постигнато споразумение" на този етап, но "екипите им очакват с нетърпение среща в бъдеще".

По-късно Тръмп обясни пред журналисти, че Северна Корея е поискала сваляне на "всички" санкции, наложени на Пхенян заради ядрената и ракетна програма в замяна на стъпки към ядрено разоръжаване и единственото, което САЩ можело да направят в замяна, е да си тръгнат от масата за преговори. "Бяха готови да ни дадат (отстъпки), но не тези, които искахме," продължи президентът.

По-добре без сделка, отколкото лоша сделка

"Познаваме страната много добре, познаваме всеки инч от страната и знаем какво искаме," каза държавният глава и даде за пример обсъждането на ядрения център в Йонбьон, за които отдавна има информация, че се използва. След журналистически въпрос той добави, че в разговора си с Ким снощи е получил уверение, че няма да има повече ракетни и ядрени тестове (такива не са извършвани от 2017 г.) и вярвал да думата му. Добави, че е бил готов да подпише сделка и е имало подготвени документи, но би било по-голям проблем да се подпише лоша сделка и затова човек трябва винаги да е готов да си тръгне.

Президентът добави, че не би било справедливо, включително заради партньорите на Съединените щати, да се свалят санкциите с подобна сделка. "Не искам да правя нещо, което ще наруши доверието, което изградихме," обясни той. Тръмп същевременно добави, че "много силно" иска санкциите да бъдат свалени, за да види икономическия потенциал на Северна Корея.


"Много силни отношения"

В началото на пресконференцията, 15 минути след обявения час, той първо заговори за Пакистан и Индия и очертаващия се "край" на конфликта, продължаващ "десетилетия", както и за хуманитарните помощи, които САЩ изпращат във Венецуела. "За Северна Корея - оставихме председателя Ким... беше много продуктивно време, но стигнахме до извода, че не би било добре да подписваме нищо сега," обясни Тръмп, а по-късно предположи, че някой ден отношенията със Северна Корея може да са като сегашните с Виетнам. "Мисля, че отношенията ни (с Ким Чен-ун) са много силни, но в този момент решихме да не избираме нито една от възможностите," добави президентът и даде думата на държавният секретар Майк Помпео.

Той обясни, че "председателят Ким се е надявал" да се стигне до сделка, но не е бил готов на отстъпки и в замяна не е имало как да получи това, което иска, не и за всички обекти от севернокорейската ядрена програма. "Отнема време. Вярвам, че когато продължим да работим по това в следващите дни и седмици, можем да постигнем... ядреното разоръжаване на Северна Корея."

Това бе втората среща на Ким и Тръмп, откакто двамата участваха в първите преки разговори на севернокорейски лидер и действащ американски президент миналото лято. Пред журналисти Тръмп каза, че засега няма трета планирана среща.

Първоначално Тръмп твърдеше, че след първата среща, за която бе силно критикуван, че не е донесла конкретни ангажименти от страна на Пхенян, може и да постигне това при втория си разговор с Ким. От своя страна лидерът на Северна Корея, според някои експерти, се надяваше санкциите да могат да бъдат свалени.

При вчерашния си разговор Тръмп даде сигнал, че има по-ниски очаквания от срещата, отколкото бе обявил преди това, но каза, че е доволен и двамата имат "много добър диалог".

Пред камерите, броени часове преди края на преговорите и отмяната на обяда, двамата бяха снимани с делегациите си, докато обясняваха, че са готови за разоръжаване. И по това време обаче анализатори предупреждаваха в коментари за няколко американски телевизии, че подготвителните разговори преди срещата на върха са били твърде малко, за да може да се изгради солидна база за диалог и че Вашингтон разчита на начина, по който севернокорейското ръководство възприема личността на Тръмп. Обикновено подготовката за техническите подробности, а често и на почти цялото споразумение, се прави от делегации, а лидерите пристигат за подписването.

Към Тръмп междувременно бяха отправени и други въпроси. Той бе попитан и за изслушването на някогашния си личен адвокат Майкъл Коен, който коментира отношенията му с Русия и въпроса дали е знаел за хакерската атака срещу щаба на демократите преди президентските избори през 2016 г. "Опитах да гледам, но бях малко зает... Такова фалшиво изслушване по време на толкова важна среща е невероятно. Можеха да го направят два дни преди или след това. Коен не излъга за едно: нямаше съглашателство с руснаците... Впечатлен съм, че не каза, че е имало съглашателство. Излъга само за 95%, а не за 100%."

Дневник