ФИФА отчита рекордно ниво на резервите си, показва доклад, цитиран от "Асошейтед прес". Валутните запаси на организацията са 2.74 милиарда долара, като резултатът е с близо 1 милиард повече спрямо предварителните прогнози.

Според информацията приходите от четиригодишния цикъл към световното първенство в Русия през 2018 г. са 6.4 милиарда долара.

Традиционно ФИФА разчита много на печалба в годините, в които се провежда мондиал, за да покрива предишни загуби. За 2018 г. организацията се стремеше да излезе на плюс предвид загубите от 369 милиона долара за 2016 г. и очакваните задължения от близо 400 милиона долара за финансовата 2017 г.

Преди световното в Русия ФИФА беше изправена пред трудности заради продължаващите съдебни разходи около корупционния скандал от 2015 г. и слабия спонсорски интерес към форума.

В полезрението на президента на ФИФА Джани Инфантино е да прокара предложението си за разширено световно клубно първенство и нова глобална лига за национални отбори.

Според "Таймс" ФИФА е намерила инвеститори от Азия, които са готови да платят 25 милиарда долара за правата на двата турнира. Работна група обсъжда предложенията и резултатите от анализа ще бъдат обявени на 14 март в Маями.

Дневник