Ще върнем старата цена на водата от 3,30 лева, за нещо повече не можем, все пак някой трябва да я плати. Това каза днес пред журналисти в Шумен зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Той е в града за участие в дискусионна среща, включена в платформата на ПП ГЕРБ за граждански диалог „Европа в нашия дом“. Събитието се проведе в зала “Тича” на хотел "Шумен". На него присъстваха граждани, институции, представители на неправителствени организации.  Участие в срещата взеха кметът на Шумен Любомир Христов, областният управител проф. Стефан Желев, общински съветници, кметове на общини и кметове на кметства от Шуменска област.

„Държавата се стреми да имаме сектор, който да създава необходимата услуга с нормално качество на водата за нашите граждани и с нормална цена. В Шумен за съжаление цената е много висока, качеството не е добро. Имаме ангажимент във връзка с последното увеличение на 3.40 лв. Редът е КЕВР увеличава цената, но управителят като независим в своята компетентност има право да върне старата цена. ВиК ще има нов управител, който може да върне цената на старото ниво“, каза Нанков.

Заместник-министърът каза още, че Шумен е сред отличниците, защото ВиК дружеството е подало още миналата седмица проекта си за подобряване на ВиК инфраструктурата от общо подадените 5. "Адмирации към ВиК оператора за този успех. Освен това Шумен е първото ВиК дружество стартирало обществени поръчки, въпреки, че закъсняха с два месеца, но мога да кажа, че проектът на ВиК-Шумен е най-смислен от всички в страната, при тази висока цена на водата, при това ниско качество“, добави той.

Според него най-важното за Шумен и за шуменци е възможно най-бързото приключване на обществените поръчки, за да може да стартира водния проект - довеждащия водопровод и пречиствателната станция.

Нанков уточни, че държавата заедно с ОПОС като финансиращ орган е създала възможност за нисколихвени заеми чрез Фонда на фондовете и Европейската банка за социално развитие, за да не се затрудни и без това тежкото финансово състояние в някои от ВиК операторите, като изброи като такива Добрич, Шумен, Сливен и София област.

„МРРБ подхожда по още един прагматичен начин. Имаме друг момент, който трябва да решим – Закон за ВиК, който до няколко месеца ще излезе от министерството, но по-важно е да осигурим финансов ресурс на тези оператори чрез увеличаване капитала на тези дружества със свеж ресурс, за да погасим най-неотложните спешни задължения“, каза Нанков.

В рамките на днешния форум бяха обсъдени националните и местните политики в сферата на регионалното развитие. На вниманието на обществеността и на участниците бе представено развитието на общините в областта и приносът на европейската солидарност.

ШУМ.БГ