Властите във Великобритания усилено правят предварителна подготовка за провеждане на избори за Европейски парламент след само 10 седмици, на които не се предполагаше да има британско участие, тъй като трябва на 29 март страната да е напуснала ЕС.

Но пред растящата вероятност този срок да бъде удължен неизвестно колко - може би дори отвъд евроизборите на 23-26 май - Лондон е започнал подготовка на структурите в страната за излор на евродепутати. Причината е, че по договора за членство в ЕС, който може да действа все още към този момент, Великобритания е длъжна да участва в евроизбори.

Освен това при евентуална промяна във вече одобреното от Европарламента споразумение за напускането на ЕС, ще трябва евродепутатите да одобрят и коригиран вариант. Но те ще се разпуснат след последната сесия в средата на април и в новия състав, който вероятно ще се събере в края на лятото, няма да има британски депутати, макар страната все още да е в ЕС. Това създава сериозни правни проблеми пред законността на начина, по който Великобритания приключва целия процес.

Официално от правителството в Лондон отричат да има такава подготовка, но пред "Гардиън" са потвърдили от Централната избирателна комисия, че вече се провеждат конферентни разоговори по въпроса и последният от тях е бил в понеделник.

Източници на изданието казват още, че има дискусии между централата на Консервативната партия и евродепутатите ѝ какво да се прави, ако се наложи провеждане на избори за Европейски парламент.

Консултациите с ЦИК, в които участват представители на правителствената администрация и на режионалните структури за организиране на избори имат за основна цел цялата система да е подготвена много бързо след евентуално решение за евроизбори да ги подготви и проведе достатъчно добре.

В бюджета за 2019 г. за всеки случай бе предвидена и сума за организирането на евроизбори, но тя е символична и има за цел да покрие разходи но провеждане гласуването на граждани на други страни от ЕС на британска територия.

Но британското законодателство създава известен проблем за партиите - те са длъжни да се отчетат за разходите си за предизборна кампания за 4 месеца назад. Но понеже такава кампания няма, те ще трябва да отчетат всеки разход от 23 януари насам.

Дневник