Унгарският премиер Виктор Орбан изпрати писма до европейските политици, които поискаха изключването на неговата партия "Фидес" от Европейската народна партия, като се извини за обидния език, но все пак запази политическите си позиции, предаде "Ройтерс".

Според копие на писмото, видяно от "Ройтерс", Орбан моли лидера на фламандските християндемократи Ваутер Беке да преосмисли предложението си за изключване на "Фидес". Правителствен говорител каза, че подобни писма са изпратени на всички 13 партии, които се обединиха около предложението.

Поводът бяха правителствени билбордове срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и финансиста Джордж Сорос. В тях се изброяват предполагаеми действия на ЕС за улесняване на имиграцията, например по-лесен достъп до визи или отпускане на пари за имигранти. Според Еврокомисията тези твърдения са "конспиративна теория". Брюксел направи опит да опровергае кампанията.

"Не е тайна, че има сериозни разногласия... по теми като миграцията, защитата на християнската култура и бъдещето на Европа", се посочва в писмото. "Също така не е тайна, че ние не искаме да променим позицията си по тези въпроси. Въпреки това не смятам, че е разумно подобни противоречия да се решават чрез изключване на партия от нашето политическо семейство. Затова с уважение бих искал да ви помоля да преосмислите своето предложение за изключване, ако е възможно".

Миналата седмица правителството обяви, че ще замени плакатите с послания срещу Брюксел с други, представящи плановете на Орбан за насърчаване на раждаемостта. На 20 март ЕНП трябва да обсъди дали да изключи "Фидес".

Дневник