Парламентът успя да събере кворум от 125 народни представители при втория опит. При откриването на заседанието в залата имаше 119 народни представители при необходими 121 за започване на заседанието. След дадената почивка освен депутатите от мнозинството от ГЕРБ и "Обединени патриоти" се регистрира и почти цялата парламентарна група на "Воля".

Вчера лидерът на "Воля" Веселин Марешки обяви, че напуска парламента без да посочва причини. "Воля" има 12 депутати, а решението на Марешки поставя управляващата коалиция ГЕРБ-"Обединени патриоти" в зависимост от ДПС за провеждане на парламентарни заседания. Мнозинството има 122 гласа от необходими 121 за провеждане на заседание.

БСП напуснаха парламента преди близо месец и управляващите досега зависеха от "Воля". Без депутатите на Марешки заседания не могат да се провеждат, тъй като депутатите от ДПС участват в работата на парламента, но не се регистрират сутрин.

Правим тази крачка, за да свалим на земята новите политически измамници, така днес пред БНТ Веселин Марешки коментира изразените вчера намерения за напускане на парламент. Той повтори, че окончателното решение ще бъде обявено в сряда след разговори с ГЕРБ.

Марешки обясни, че иска от най-голямата партия в коалицията да му кажат дали ще продължават да приемат безотговорните действия на техните партньори от "Обединени патриоти". Той вижда три потенциални сценария оттук нататък - "лъсване на коалицията "ДПС - Обединени патриоти", формиране на нова коалиция - БСП, ДПС и "Обединени патриоти", и предсрочни избори.

Лидерът на "Воля" обобщи, че никой от вариантите не е добър за страната и това била причината от неговата партия да не са достатъчно крайни. Според него дневният ред на обществото не е дали ВОЛЯ ще се регистрира, а дали се спазват политическите обещания, и допълни, че не може да играе ролята на "златния пръст".

Дневник