Едва няколко хиляди от 600 хил. сирийски бежанци са се върнали в страната си от Йордания, откакто започна войната. И те, и останалите, които не са в лагери, а живеят из страната, не се очаква да се приберат скоро, а това създава опасения дали кралството може да осигури издръжката им, пише електронното издание "Ал Монитор".

На 5 март външният министър Айман Сафади каза, че не повече от 13 хил. сирийци са се върнали в родината си, и призова международната общност да поеме отговорност - Йордания продължава да осигурява достоен живот на бежанците въпреки трудното си икономическо положение.

Регистрираните към ООН бежанци са под половината от сирийците на йорданска територия. Останалите не живеят в лагери.

Миналия месец някои държави и международни организации обявиха на среща в Аман, че са се договорили за пакет помощи в размер 2.4 млрд. долара за йорданската програма за отговор на сирийската криза. От тях близо 703 млн. долара са за бежанците, почти 699 млн. - за подкрепа на общностите, които ги приемат, а другите 998.2 млн. - за бюджетна поддръжка, според в The Jordan Times.

На този фон йорданските власти потвърждават, че ще продължат да се грижат за сигурността и достойния живот на стотици хиляди бежанци. Условията за завръщането на сирийците обаче не са ясни, а и самите бежанци нямат "желанието да се завърнат скоро" в страните си, казва премиерът Омар Разаз.

Други приоритети

За Йордания е притеснително, че политическата безизходица в Сирия ще удължи престоя на бежанците. Много бежанци освен това се страхуват, че ще бъдат преследвани от поддръжници на режима, ако се приберат. За други проблемът е във "факта, че осемгодишната гражданска война в Сирия унищожи хиляди села и градове. Казано най-просто, много от бежанците няма къде да отидат", пише "Ал Монитор".

Друг страх е, че държавите и организациите, даряващи средства за бежанците, ще се уморят. За изданието бивш министър казва, че страната вече усеща тази умора и че всъщност се е надявала да събере над 4 млн. долара за 2019 г. В света има и други приоритети, например войната в Йемен, продължава министърът.

Той добавя, че сирийските бежанци са помогнали за ръста на йорданската икономика, а международните агенции за помощи в страната са създали стотици работни места. Сирийците, които не живеят в лагери, пък плащат наем, използват обществени услуги и имат собствен бизнес.

През юли 2018 г. министерството на труда обяви, че е издало 106 фил. разрешителни за работа на сирийци, а в неформалната икономика заетите бежанци се оценяват на 300 хил. души.

"Няма да се върнем"

Според Халед аз Зубайди, бизнес редактор във в. "Ад Дустур", присъствието на 1.3 млн. сирийци има и положителни, и отрицателни последици - потреблението и инвестициите създават икономически ръст, но новодошлите натоварват инфраструктурата, училищата и здравната система в страната с население 9.7 млн. души.

Над половината от бежанците обаче едва ли са съгласни. Проучване от ноември миналата година сочи, че 33% от сирийските бежанци "няма да се върнат", а 24 на сто са казали, че "вероятно няма да се върнат". Същевременно 87 на сто от йорданците, участвали в проучването, вярват, че бежанците трябва да се върнат.

Според политическия коментатор Омар Кулаб за Йордания най-голямото притеснение е, че сирийското правителство не смята сериозно да приеме бежанците на този етап. Затова е нужно Йордания да оказва "съпротива срещу всякакъв план те да се установят в кралството за кратък или по-дълъг период". Проблемът, смята той, не е със сирийците в лагерите (те могат да станат част от програми за доброволни връщания), а с установилите се в Йордания и намерилите препитание. Може да се стигне и до демографска криза, смята той - особено докато йорданците все още страдат от висока безработица и стагнираща икономика.

Дневник