Националният съвет прие решение и ми даде мандат за преговори за предстоящите европейски избори с всички партии – членки на ЕНП, в България. Аз ще изпълня това решение и ще предприема стъпки в тази посока." Това пише лидерът на СДС Румен Христов до председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол. То е в отговор на призива на Дол всички български партии - членове на ЕНП, да се обединят за европейските избори. Членове на ЕНП са ДСБ, ДБГ и ГЕРБ.

Миналата седмица "Демократи за силна България" (ДСБ) отхвърли призива на Дол с мотив, че управляващите работят срещу декларираните ценности на ЕНП. "С действията си ГЕРБ доказаха, че са част точно от тези процеси, които застрашават проевропейската линия на Европа, защото действат в синхрон с популистките и антиевропейски сили на национално и европейско ниво. Заради действията на Борисов и ГЕРБ членството на българските проевропейски партии в ЕНП започна да изглежда компрометирано сред българските граждани, което може да бъде реална опасност за ЕНП на предстоящите избори", гласи писмото на ДСБ до Дол. В него се акцентира, че има съмнение за евроатлантическата ориентация на управляващите. Според позицията "не по-малко обезпокоителен е проруският курс, които ГЕРБ устойчиво поддържа - противопоставя се на санкциите срещу Русия, отказа да експулсира дори един руски дипломат във връзка със случая "Скрипал" и отказа да подкрепи румънската кандидатура на Лаура Кьовеши за европрокурор".

"Предизвикателствата пред нас, партиите - членки на ЕНП от цяла Европа, са по-сериозни, отколкото пред другите. Защото ние сме най-силните защитници на продължаването на интеграционните процеси и най-яростните противници на антиевропейските тенденции. Ние сме гарант, че европейската идея ще бъде жива, и няма да допуснем евроскептиците, крайнолевите, крайнодесните и популистите да я опорочат.
Ние имаме мисия, която трябва да изпълним на предстоящите избори. За нея ни е необходим всеки глас, всеки десен вот, който да запази водещата роля на ЕНП в Европа", пише в писмото на СДС. В него се казва още, че СДС ще положи всички възможни усилия броят на депутатите от България в ЕНП да бъде колкото се може повече.

СДС официално преговаря за общо явяване с обединението на ДСБ, "Да, България" и "Зелените" - "Демократична България". В петък след заседание на Националния съвет СДС официално поиска от "Демократична България" подреждането на листата за евроизборите да стане чрез отворени вътрешни избори, а ако това не се приеме, техният кандидат да бъде поставен между първо и трето място като условие за бъдещи преговори. Решението е взето на заседание на националният съвет на СДС.

Според източници на "Дневник" освен с "Демократична България" СДС водят разговори за общо явяване под някаква форма и с ГЕРБ, както и с Движение "България на гражданите".

Дневник