Със свое решение шуменският Административен съд отхвърли като неоснователни жалбите на Община Шумен, на която бяха наложени финасови корекции във връзка с открити процедури по ЗОП за основните ремонти и внедряване на енергоефективни мерки в СУ „Васил Левски“ и СОУ „Панайот Волов“ в размер съответно на 149 516,05 лв. и 145 717,86 лв.

Обжалваният административен акт бе издаден след констатации на управляващия орган на ОП „Региони в растеж“, че бенефициентът, община Шумен, е допуснал нарушения, във връзка с проведената открита процедура по Закона за обществените поръчки. 

Според съда утвърдената методика не позволява да се определи офертата, предлагаща оптимално съотношение качество/ цена, което се оценява въз основа на цената или нивото на разходите, както и на показатели, включващи качествени, екологични аспекти, свързани с предмета на обществената поръчка.

Съдебният състав е посочил още, че методиката противоречи на изискванията на Закона за обществените поръчки и поради обстоятелството, че липсва възможност да бъдат сравнени и обективно оценени техническите предложения в офертите и участниците не разполагат с достатъчно информация за правилата, които ще се прилагат при определяне на оценката, при което е налице доказано нарушение на принципите на публичност, прозрачност и равнопоставеност.

Обжалваният административен акт бе издаден след проверка и констатации на Главна дирекция „Стратегическо планиране и програми за регионално развитие“ към Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд на Република България в 14-дневен срок.

ШУМ.БГ