С поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните шуменци на пл. „Кристал“ днес бяха отбелязани 74 години от Дравската епопея. За да почетат героите от битките при Драва, на площада се събраха граждани, военни, представители на институции, на местната власт.

„На 19 март 1945 г. завършва най-епичната битка на българската армия по време на Втората световна война – Дравската отбранителна операция. Участниците в тази бика с всяка изминала година намаляват, но всяка година те идват на този паметник да сведат глава и да почетат своите бойни другари. Този паметник е въплъщение на идеал, за който загинаха много шуменци. На тях принадлежат всички победи в името на Отечеството“, каза в соловото си по повод годишнината военният историк Мишо Йорданов.

Той припомни, че след 14-дневни ожесточени сражения Дравската отбранителна операция е приключена успешно. В нея загиват 1418 български военнослужещи, а противникът дава 4395 жертви. В боевете при река Драва загиват и 72-ма шуменци.

„С кръвта си българските войни написват героичната Дравска епопея. В народната памет ще останат за вечни времена героизмът на българския войник, военния гений на българските военачалници и командири, сътворили образци на военното изкуство. Дълбок поклон пред ветераните, които днес са живи и са между нас. Тях Господ опази от огнения ад на войната, но само те знаят цената на онова, което ставаше при Драва преди 74 години. Нека се поклоним пред героите“, завърши словото си Мишо Йорданов. 

Организатори на тържеството, с което на 19 март всяка година се отбелязва Дравската епопея  са Община Шумен, командването на Военен гарнизон – Шумен и Съюзът на ветераните от войните.

ШУМ.БГ