Британският премиер Тереза Мей поиска Европейският съюз да отложи Брекзит до 30 юни, предаде "Ройтерс".

В нейно писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск се посочва: "Пиша, за да информирам Европейския съвет, че Великобритания иска удължаване на периода по чл. 50 до 30 юни 2019 г.".

Мей подчерта, че иска излизане от ЕС със сделка и че възнамерява да внесе за гласуване в парламента вече отхвърлената два пъти сделка, която постигна с блока, без обаче да посочи кога това може да се случи.

"Като премиер не съм готова да отложа Брекзит по-дълго от 30 юни", заяви премиерът пред парламента. "Затова тази сутрин писах до председателя Туск, председателя на Европейския съвет, информирайки го, че Великобритания иска удължаване на периода по чл. 50 от Лисабонския договор до 30 юни. Правителството възнамерява да представи предложения за трети значим вот. Ако този вот мине, удължението ще даде на Камарата (на общините) време, за да обмисли законопроекта по споразумението за оттеглянето. Ако не, Камарата ще трябва да реши как да действа", допълни Мей.

Тя заяви, че е против продължително отлагане на Брекзит, защото е време страната да спре да се занимава с този въпрос и националният дебат да продължи с други проблеми. "Резултатът от едно продължително отлагане ще бъдат безкрайни часове и дни, в които тази камара ще продължи да се занимава изключително с Европа и няма да се заеме с темите, които имат значение за нашите избирателни райони."

Мей подчерта, че отлагането на Брекзит чрез удължаване на преговорите не изключва възможността Великобритания да напусне без сделка.

Брюксел може да е против

Според документ, видян от "Ройтерс", Европейската комисия е против удължаването на британското членство в ЕС до 30 юни, както Мей предлага. В съобщение за Брекзит, разгледано по време на редовната среща на еврокомисията в сряда, официални лица посочват, че лидерите, които ще се срещнат с Мей в четвъртък, са изправени пред "двоен" избор - за кратко отлагане на Брекзит от 29 март до преди 23 май или дълго отлагане поне до края на тази година. Във втория случай Великобритания ще бъде задължена да проведе избори за Европейски парламент на 23 май.

"Всяко удължаване, предложено на Великобритания, трябва или да продължи до 23 май 2019 г., или да бъде значително по-дълго и налага провеждането на европейски избори. Това е единственият начин да бъде защитено функционирането на евроинституциите и тяхната способност да взимат решения".

Държавите членки, които трябва да получат допълнителни места в европарламента след Брекзит, ще трябва да знаят до средата или края на април дали няма да получат тези места, защото Великобритания остава в съюза.


В съобщението се посочва също, че при удължено членство Великобритания трябва "в духа на лоялно сътрудничество" да се ангажира с "конструктивно въздържане" по ключови въпроси като многогодишната финансова рамка на ЕС и запълването на висши европейски постове след изборите през май.

Евроизборите

Говорител на комисията, цитиран от БТА, каза, че Мей е потърсила днес по телефона председателя Жан-Клод Юнкер. След съобщенията от Лондон, че Великобритания иска отсрочка до 30 юни на оттеглянето си от ЕС, говорителят направи допълнителни уточнения за разговора. По неговите думи Юнкер е предупредил Мей, че ако Великобритания не напусне ЕС до 23 май, трябва да свика избори за евродепутати.

Юнкер е отбелязал, че поисканата отсрочка от британската страна до 30 юни е след датата на изборите. Той е пояснил, че без свикването на избори за евродепутати във Великобритания при това положение, институциите на ЕС ще бъдат изправени пред "трудности и правна несигурност".

В няколко поредни гласувания миналата седмица британските депутати отхвърлиха (за втори път) сделката за Брекзит, която премиерът Тереза Мей договори с ЕС, блокираха варианта Обединеното кралство да излезе от съюза без споразумение и подкрепиха отлагане на Брекзит. Те освен това решиха тази седмица да гласуват за трети път сделката на Мей. Това обаче се оказа невъзможно, защото председателят на парламента Джон Бъркоу каза, че споразумението за Брекзит не може да бъде подложено ново гласуване, ако в него не бъдат внесени съществени промени.

Дневник