Отново е време за мачове на националните отбори, като на хоризонта са квалификациите за европейското първенство през 2020 г. Пресявките започват днес, като 55 тима влизат в надпревара за 20 места.

За първи път в историята европейското ще се проведе в 12 града в 12 държави.

Двоен шанс

Квалификациите остават главния път за класиране на форума. Тимовете са разделени в десет групи, като място на форума ще заслужат първите два отбора във всяка група.

Така в края на ноември ще станат ясни 20 от 24-те участници на европейското. Другите четири отбора, които ще намерят място в надпреварата, ще бъдат запълнени от Лигата на нациите. Това ще са победителите във всяка от четирите дивизии.

В плейофите в Лигата на нациите ще участват победителите в групите от есента, но само ако вече не са се класирали за европейското.

Тъй като повечето отбори от първите две дивизии ще се класират още през квалификациите, много от овакантените места ще бъдат запълнени с тимове от по-долни дивизии.

От това най-вероятно ще се възползва България, като страната ще получи втори шанс за класиране на европейското при неуспех в квалификациите. Националите завършиха втори в своята група в Лигата на нациите, което ги поставя в добри позиции да заемат мястото на друг отбор в плейофите.

Завръщането на Роналдо

В отлична форма Кристиано Ронало ще превключи на вълна национални отбори. Звездата на "Ювентус" се завърна в състава на Португалия за пръв път след световното в Русия.

Роналдо не игра в мачовете на отбора от Лигата на нациите през есента. Тогава Сантош заяви, че решението е взаимно и 34-годишният играч се нуждае от време за адаптация в новия си отбор "Ювентус".

В отсъствието на Роналдо иберийците се представиха силно в Лигата на нациите, като се класираха за финалите в турнира. Сега европейският шампион ще разчита на водещия си голмайстор за предстоящите мачове със Сърбия и Украйна.

"Всеки отбор е по-силен с Роналдо. Отговорността ни е голяма и целта ни е да защитим титлата. Задължени сме да задържим сплотения дух", каза Сантош.

Ново начало за Германия

Германия започва участието си в квалификациите с мисъл за бъдещето. След слабото представяне през 2018 г. селекционерът на Бундестима Йоахим Льов е решен да даде шанс за обиграване на млади играчи, около които да гради състава.

Промените идват след краха на световното в Русия, на което Германия отпадна още в групите при опита за защита на титлата си от 2014 г. Впоследствие тимът завърши последен в групата си от Лигата на нациите, с което изпада във втората дивизия на турнира.

Льов прибегна до драстични мерки и обяви, че няма да разчита повече на опитните Жером Боатенг (30 години), Матс Хумелс (30 г.) и Томас Мюлер (29 г.). Тримата футболисти на "Байерн" (Мюнхен) имат общо близо 250 участия за националния отбор и бяха в основата за спечелването на световната титлата в Бразилия.

"Колкото повече мисля за това, толкова повече ме ядосва. Най-вече не разбирам характера на решението. Матс, Жером и аз сме все още способни да играем на високо ниво", каза Мюлер.

Италия залага на младостта

Преди година Италия преживя един от най-големите си провали в историята, след като тимът не успя да се класира за световното. В опит да преобрази отбора Роберто Манчини ще разчита на младостта.

Селекционерът остави извън състава играчи във форма като Марио Балотели и Андреа Белоти от "Торино". В тима попаднаха 19-годишните Николо Дзаниоло и Мойзе Кийн.

Непредвидимата група на България

Изявеният фаворит в групата на България е Англия, като за второто място, даващо право на класиране, ще има интрига до последно. Националите и Чехия изглеждат с изравнени възможности, като Черна гора и Косово са готови да поднесат изненади.

Именно около Косово е голямата въпросителна. В квалификациите за световното през 2018 г. тимът записа едно равенство и девет загуби, докато представянето в Лигата на нациите може да бъде определено като отлично, макар и да срещна по-слаби съперници.

С четири победи и две равенства Косово оглави своята група и се изкачи в трета дивизия, където е България. С повишен дух тимът ще срещне състава на Петър Хубчев в първия си мач от квалификациите. Преди това националите приемат Черна гора в петък от 19 ч.

Дневник