От началото на април до юни 90 домакинства от област Шумен, избрани на случаен принцип, разделени в три подизвадки от по 30 домакинства ще бъдат включени последователно в наблюдение за домакинските бюджети, съобщиха от Териториалното статистическо бюро в Шумен.

Провеждането на наблюдението е ежегодно и се извършва от Националният статистически институт. В област Шумен изследването ще се проведе в 9 населени места - 4 града - Шумен, Нови пазар, Велики Преслав и Върбица и 5 села - Новосел, Бяла река, Тимарево, Вълнари и Върбяне.

По време на своето участие домакинствата попълват дневници за получените доходи и направените разходи през текущия месец, както и информация за нерегулярните доходи и направените разходи за предходните два месеца, когато не са участвали пряко в изследването.

Наблюдението ще се осъществява от анкетьори-статистици, служители на ТСБ - Шумен, които при посещението си в домакинствата се легитимират със служебна карта и представят писмо от председателя на НСИ. Анкетьорите са задължени, съгласно Закона за статистиката, да пазят в пълна тайна получената от тях информация. Предоставените от домакинствата лични данни ще бъдат събирани, обработвани и съхранявани само и единствено за производството на статистическа информация.


Информацията от изследването ще се използва за разработване на държавни политики в области като пенсионното осигуряване и социалното подпомагане, както и мерки за подобряване на жизнения стандарт на населението.

Подобни изследвания се извършват в редица страни по света и представляват неделима част от дейността на статистическите институции.

ШУМ.БГ