Регионалната инспекция по околната среда и водите в Шумен започна проверка по сигнал за горене на отпадъци в кариерата край село Златна нива.

В момента се провеждат измервания за състоянието на атмосферния въздух със специализирана апаратура от Регионална лаборатория - Шумен към ИАОС. Измерванията се извършват в три пункта  – два около кариерата в с. Златна нива и един в населеното място, където най-много се усеща димът.

Проверката е по сигнал, предаден в 9:30 ч. днес на дежурния телефон на РИОСВ - Шумен, че в района на кариерата край с. Златна нива горят отпадъци.

От екоинспекцията съобщиха, че незабавно е сформиран и изпратен за проверка на място екип от експерти, които са констатирали, че пожарът продължава да гори.

Още вчера в 17:12 часа е бил приет сигнал за пожар в отпадъци на кариерата и към мястото е бил насочен екип на противопожарната служба в Нови пазар. Огнеборците установили, че пламъците са предизвикани от небрежност при боравене с открит огън. Пожарът бил погасен с помощта на 4 тона вода, като не са били допуснати материални загуби, съобщиха от ОДМВР.

Измерванията, които се правят днес от експерти на екоинспекцията ще бъдат огласени след анализиране на резултатите за качеството на атмосферния въздух, казаха от РИОСВ.

ШУМ.БГ