Специалният прокурор Робърт Мюлър е предал доклада за разследването на своя екип за ролята на Русия в президентските избори през 2016 г. и дали президентът Доналд Тръмп е извършил някакви нарушения, събщи правосъдното министерство на САЩ.

Разследването е изпратено на министъра на правосъдието и главен прокурор на САЩ Уилям Бар. Текстът няма веднага да бъде оповестен публично. Бар трябва да реши каква част от него да бъде разсекретена, но лидерите на демократите в двете камари на Конгреса веднага заявиха, че ще направят всичко възможно американците да научат колкото може повече, включително да извикат на публично изслушване Мюлър и, ако се наложи, па повдигнат съдебен иск срещу администрацията.

Не е ясно дали президентът или предизборният му екип са извършили някакви престъпления, отвъд вече известните повдигнатни обвинения и приключилите дела срещу някои от най-приближените на Тръмп.

Бившият директор на ФБР разследва от 2017 г. дали участници в кампанията на президента са се договаряли с Москва за това как да повлияят върху изборите, както и дали по-късно Тръмп е опитал незаконно да възпрепятства това разследване.

Президентът и Русия непрекъснато отричат и двете, като Тръмп често нарича разследването "лов на вещици".

Бар уведоми конгресмените, че преглежда доклада и че ще се консултира с заместника си и с Мюлър, за да реши каква информация да сподели с Конгреса. Министърът бе казал, че първите данни за заключенията може да бъдат изпратени още тази събота и неделя и сега го потвърждава в специалното си писмо. Според източник от Министерството на правосъдието няма да има допълнителни повдигнати обвинения, но това още не е официална позиция.

От Белия дом заявиха, че не са получавали доклада и нямат информация за съдържанието му.

Американските разузнавателни агенции заключиха преди доста време, че Москва се е месила в кампанията чрез кражба на електронната кореспонденция и пропаганда в социалните мрежи в САЩ, целяща да накърни кандидата на демократите Хилъри Клинтън и да помогне на Тръмп.

Мюлър провери значителна част от контактите между Русия и хора, свързани с кампанията на Тръмп, включително някой от семейството му. Екипът му проверява и дали уволняването на директора на ФБР Джеймс Коми, нападките срещу специалния прокурор, отстраняването на министъра на правосъдието Джеф Сешънс и съобщенията за натиск и заплахи срещу ключови обвиняеми, сътрудничещи с разследването, не представляват възпрепятстване на правосъдието от страна на Тръмп.

Досега бяха повдигнати обвинения на 34 души, включително офицери от руското разузнаване, както и срещу три руски компании, сред които и т.нар. Фабрика за тролове в Санкт Петербург. В същото време няколко комисии към Камарата на представителите провеждат собствени разследвания на Тръмп и хората му.

Независимо дали докладът ще бъде направен публично състояние, специалният прокурор вече даде да се разбере в каква посока е работил екипът му. Това стана чрез стотиците обвинения и искание, повдигнати в съда, в които имаше подробни описания за руската намеса в кампанията, довела до избирането на Тръмп за президент.
Дневник