Около 2 000 шаранчета бяха пуснати днес във водите на язовир Дибич. Зарибяването извърши Риболовен клуб "БГ КАРП" под надзора на четирима инспектори от Изпълнителна агенция "Рибарство и аквакултури" /ИАРА/.

"Избрахме Дибичкия язовир, защото е много подходящ за зарибяване и е удобен за риболов. Освен това е и близо до града", каза председателят на "БГ КАРП" Даниел Денчев. Шаранчетата са закупени от рибарника край разградското село Лозница. Струват 1850 лв., като средствата са процент от цената на риболовните билети, продадени от клуба.

Любителите на риболова могат още днес да опитат късмета си на Дибичкия, но всяко уловено шаранче трябва веднага да бъде пуснат обратно във водата. Причината е, маломерна риба, т.е. под 30 см, е абсолютно забранена за улов.

Глобата за първо нарушение е 600 лв., предупредиха инспекторите от ИАРА.

Според специалистите пуснатите днес в язовира шаранчета, с тегло около 200 грама, до есента ще пораснат достатъчно, за да стават за риболов с отнасяне на улова. Там няма хищни видове или такива, които да са конкуренти за храна на шараните.

Дибичкият язовир е първият, на който се прави зарибяване през тази година. Миналата година риболовни клубове зарибиха язовир "Тича" и река Камчия в района на Омуртаговия мост.

Водоемът, заедно с други 5, беше прехвърлен от община Шумен на държавата миналия септември. Така влезе в списъка на стопанисваните от ИАРА водоеми в Шуменско. От Агенцията напомниха, че риболовът е разрешен до 15-ти април. След тази дата въдица ще може да се хвърля само в 3 водоема в областта - Соара /край Мараш/, "Свинеугояване" край Шумен и язовира край кариерата на Радко Димитриево.

При всички случаи обаче притежанието на риболовен билет е задължително.

ШУМ.БГ