Германия започна европейските квалификации с важна победа с 3:2 над Холандия като гост в Амстердам. Прекият сблъсък за първата позиция в група С завърши с предимство за Бундестима, който открадна победата.

Младите футболисти на Йоахим Льов направиха много силно първо полувреме и колебливо второ, но въпреки това взеха трите точки. Лерой Сане и Серж Гнабри дадоха аванс на Германия до почивката. През вторите 45 минути Холандия беше по-добрият тим и стигна до равенството с попадения на Матайс Де Лихт и Мемфис Депай.

В последната минута обаче левият халф-бек на Германия Нико Шулц вкара победното попадение след контраатака.

Това беше първи мач за германците в квалификациите и втори за Холандия. Лалетата са с 3 точки от първите си две срещи, а група С оглавява Северна Ирландия, който има две победи от два мача.

Футболната класика между Холандия и Германия се проведе за 44-и път, като Бундестимът постигна своята 16-а победа, а холандците остават с 11.

Селекционерът на Германия Йоахим Льов направи много промени от тима, който завърши наравно със Сърбия в контрола няколко дни по-рано. Той обаче избра единайсеторка, много близка до това, с което Германия игра срещу Холандия в Лигата на нациите преди няколко месеца. Той заложи на Серж Гнабри и Лерой Сане в атака, като двамата постоянно сменяха местата си.

Двубоят започна много обещаващо и преди да са изтекли две минути Германия създаде първото голово положение в срещата. Серж Гнабри се озова на отлична позиция, но беше спрян от Яспер Силесен, който направи ефектно спасяване.

След началните трудни минути обаче холандският тим пое инициативата и се настани в половината на Германия. Двата тима играеха на високи обороти, а скоростта на Бундестима в предни позиции беше впечатляваща. Именно по такъв начин съставът на Йоахим Льов успя да открие в 15-ата минута.

Нико Шулц проби отляво и намери Лерой Сане в наказателното поле. Централният бранител Матайс Де Лихт се подхлъзна и остави непокрит нападателя с №19, който с плътен удар с левия крак откри – 0:1.

Ранният гол събуди холандските футболисти, които се активизираха и положенията пред Мануел Нойер започнаха да валят. Германският страж обаче се прояви отлично. В рамките само на две минути пред Райън Бабел се откриха два отлични шанса да изравни.

Първо в 25-ата минута Бабел беше изведен зад защитата и реши да стреля с първото си докосване, залагайки на силата. Нойер реагира и успя да боксира топката в корнер.

Две минути по-късно Бабел отново беше изпуснат, този път от Тило Керер. Буквално от четири метра холандският нападател шутира, но право в тялото на Нойер.

Германците продължиха да са много опасни на контраатака, показвайки че Холандия има проблеми в защита. При една подобна ситуация Гнабри се озова сам срещу Ван Дайк, но капитанът на лалетата прояви хладнокръвие и му отне топката.

В 34-ата минута Гнабри се реваншира и удвои аванса на Бундестима. Бързият нападател получи топката около границата на наказателното поле, нагласи я на десния си крак и с мощен удар в далечния ъгъл не остави шансове на Силесен.

До края на първата част холандският страж трябваше да се намесва решително още веднъж. Това се случи при изстрел с глава на Керер.

На почивката Роналд Куман направи една промяна, като от терена Райън Бабел и пусна вместо него младия Стивън Бергвайн. Играта на лалетата веднага потръгна и те притиснаха съперника си от началото на второто полувреме.

Германия вече не действаше толкова агресивно, като в средата на терена играчите на Бундестима губеха прекалено лесно почти всяко единоборство. Това се отрази и в 48-ата минута Холандия намали.

След продължително задържане около наказателното поле и центриране от корнер централният защитник Матайс Де Лихт скочи най-високо и с глава прати топката в мрежата на Нойер.

Холандците продължиха да са много активни и буквално не оставиха никакъв шанс на Германия да си помисли, че може направи нещо. След почивката от силните действия на гостите нямаше и помен, като те не само, че нямаха голови положения, но и рядко минаваха центъра.

Лерой Сане и Гнабри останаха изолирани и топката почти не стигаше до тях.

Депай, който асистира за попадението на Де Лихт вдъхнови своите съотборници и сам отбеляза изравнителния гол. Нападателят се възползва от подаване на Вайналдум и след кратко разбъркване успя да прати топката зад гърба на Нойер - 2:2.

До края на срещата Германия се опита да отговори, като на терена се появи и Марко Ройс. Гостите вече бяха изгубили инерция и предимството беше за домакините, които държаха инициативата, действаха с повече самочувствие и се настаниха в полето на Германия.

Все пак в 90-ата минута Германия стигна до ценно попадение при едва втория си удар за втората част. Ройс намери непокрития Нико Шулц в наказателното поле и падайки на терена левият краен бранител се разписа, носейки победата на своя тим.

Дневник