Само няколко дена преди Великобритания да трябва да напусне ЕС, срокът до 29 март бе удължен с две седмици до 12 април, но все още не е ясно как, кога или дали изобщо Брекзит ще се състои. На среща на върха миналата седмица лидерите на ЕС заявиха, че Брекзит ще бъде отложен до 22 май, при условие че британският парламент одобри до края на март споразумението за излизане, или до 12 април, ако споразумението не бъде одобрено. При втория случай до 12 април Великобритания трябва да каже как планира да действа.

В края на седмицата обаче премиерът Тереза Мей каза, че може и да няма трети вот за сделката й, която вече два пъти беше отхвърлена от парламента, ако няма достатъчна подкрепа. В писмо до депутатите в петък вечер тя изложи четири варианта - да одобрят сделката й тази седмица (което зависи от това председателят на парламента да й позволи отново да я внесе за гласуване), да бъде поискано ново отлагане преди 12 април, което би значело Великобритания да участва в изборите за Европейски парламент, да няма Брекзит, Великобритания да напусне без сделка.

Задават ли се извънредни избори?

През уикенда политическият наблюдател на "Сънди таймс" Тим Шипмън заяви, цитирайки неназован министър, че краят на премиера е близо и 11 министри от кабинета й искат тя да се оттегли. Дейвид Лидингтън, фактическият заместник на Мей, който бе споменат като един от претендентите да бъде временен премиер, обаче каза, че няма никакво желание да поеме работата й.

Финансовият министър Филип Хамънд подчерта, че Великобритания трябва да намери начин да напусне ЕС организирано, вместо да се опитва да свали министър-председателя. Ясно е, че ако през следващите дни Камарата на общините не одобри сделката на премиера, ще трябва да направи опит да осигури мнозинство зад друго предложение, което да се придвижи, допълни той.

Британският министър за Брекзит Стивън Баркли коментира, че Камарата на общините може да предизвика парламентарни избори във Великобритания, ако парламентът завземе контрола над процеса на Брекзит тази седмица. По думите на министъра извънредните избори ще бъдат, макар и не единственият, но вероятният изход, ако депутатите, например, поискат от правителството на Мей да осъществи т.нар. "мек" Брекзит - със запазване на членството на Обединеното кралство в митническия съюз на ЕС или в единния европейски пазар. При това Беркли подчерта, че за правителството няма да бъдат задължителни резултатите от т.нар. ориентировъчни (индикативни) гласувания по алтернативите за Брекзит, които се планира да бъдат проведени в парламента следващата седмица. Целта на гласуванията е да се намери изход от задънената улица, в която е навлязъл процесът на Брекзит, като се определи кои варианти са приемливи за Камарата на общините.

Очаква се, че на депутатите ще бъде предложен избор от седем възможности, включително втори референдум, отмяна на Брекзит, напускане на ЕС без сделка или "меки" варианти на Брекзит. При това правителството продължава да смята, че за предпочитане е вариантът, при който парламентът да одобри споразуменията за условията на Брекзит, съгласувано с ЕС от премиера. Според Би Би Си депутатите ще могат да гласуват, освен споразумението на Мей, още няколко опции, за да се види коя е най-одобряваната:

- отмяна на Брекзит
- нов референдум
- сделката на Мей плюс митнически съюз
- сделката на Мей плюс митнически съюз и достъп до единния пазар
- споразумение за свободна търговия от канадски тип
- излизане от ЕС без сделка.

"Ройтерс" представя основните сценарии от тук нататък.

Излизане без сделка

Хаосът в Лондон е толкова голям, че парламентът отхвърля за трети път сделката на Мей тази седмица и Великобритания излиза без споразумение малко след 12 април. Това е най-кошмарният сценарий за много фирми. Той би изплашил финансовите пазари и би довел до нарушения във веригите за доставки в Европа и извън нея. Политическите и социалните последици не са ясни.

Лидерите на ЕС се споразумяха в четвъртък да дадат на Мей две седмици, до 12 април. Само ако депутатите одобрят постигнатата от нея сделка с ЕС, излизането ще бъде отложено до 22 май. "Британското правителство все още ще има избор между сделка, без сделка, дълго отлагане или отмяна на процедурата по чл. 50", каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск, имайки предвид клаузата в Лисабонския договор, която урежда Брекзит. "12 април е ключова дата за решението на Великобритания дали да проведе избори за Европейски парламент. Ако решението е да не се провеждат тези избори, тогава опцията за дълго отлагане автоматично става невъзможна", подчерта Туск.

Под дълго отлагане се има предвид една година, през която Великобритания да има време да проведе избори, нов референдум или и двете. На практика ЕС сега прехвърли топката в полето на Лондон. Ако сделката на Мей отново се провали, рискът от "твърд" Брекзит рязко ще се засили, освен ако парламентът не успее да намери друга опция, изземвайки правомощията на премиера и нейното правителство.

Все още не е ясно кога парламентът ще гласува сделката, но вторник се сочи като най-вероятният ден. За да победи, Мей трябва да спечели на своя страна най-малко 75 депутати. Миналата седмица изглеждаше малко вероятно споразумението да мине, но перспективата за Брекзит без сделка може да тласне повече депутати на нейна страна.

В същото време на срещата си в четвъртък миналата седмица според официални лица, цитирани от "Ройтерс", европейските лидери още повече са загубили вяра, че Мей ще спечели. По думите на един от източниците по време на срещата френският президент Еманюел Макрон е казал, че е мислел, че Мей има 10% шанс да прокара сделката си през парламента, но след като я е изслушал, процентът е паднал до 5, а Туск е коментирал, че Макрон е "голям оптимист".

Мей заяви, че няма да забави Брекзит след 30 юни, а ЕС подчерта, че Обединеното кралство трябва да бъде извън блока, към който се присъедини през 1973 г., до провеждането на евроизборите (23-26 май).

Ако вотът се провали за трети път, нейният авторитет ще е сринат, но механизмът за евентуалното й отстраняване все още не е ясен.

Без сделка означава, че няма да има и преходен период. Великобритания е член на Световната търговска организация, така че митата и други условия за търговията с ЕС ще се определят по правилата на СТО. Лондон заяви, че ще премахне вносните мита за редица стоки и ще остави границата между Ирландия и Северна Ирландия свободна от митнически проверки, ако напусне без споразумение, но ЕС ще прилага нормалните мита на СТО.

Брекзит със сделка

Мей успява от третия път да прокара сделката си през парламента и Великобритания напуска по уреден начин на 22 май. Или пък Мей губи и парламентът й отнеме контрола в последната минута и решава нещо различно.

Споразумението на Мей бе отхвърлено с 230 гласа на 15 януари и със 149 гласа на 12 март. Ако и тази седмица това се случи или ако вотът не се състои, парламентът може да поеме контрол върху Брекзит преди 12 април, опитвайки да договори по-тесни отношения с ЕС чрез оставане в митническия съюз.

Днес депутатите трябва да обсъдят предложение на правителството, в което се казва, че парламентът е разгледал декларация на премиера Тереза Мей от 15 март, формулираща следващите стъпки на кабинета по Брекзит, включително плана за търсене на отсрочка.

Те вероятно ще предложат промени, известни като поправки, в това предложение, представяйки алтернативни пътища за Брекзит. Сред тях се очаква да бъде предложение сделката, която Мей постигна с ЕС, да да бъде одобрена само ако бъде подложена на обществен вот.

Макар поправките да не са юридически обвързващи, а по-скоро да служат за упражняване на политически натиск върху Мей, за да промени курса си, депутатите могат да ги използват, за да направят промени в правилата на парламента и да отнемат контрола върху процеса на Брекзит от правителството. Те дори могат да използват поправка, за да поискат вот за отменяне на Брекзит.

Някои депутати предложиха серия от индикативни гласувания, които да определят следващите действия. Ако във вторник сделката на Мей претърпи поражение, тези гласувания може да се състоят в сряда.

Спиране на Брекзит

Сделката на Мей се проваля отново и парламентът решава да отмени съобщението за "развода" по чл. 50 или да поиска нов референдум. Или пък Мей се проваля и се свикват извънредни избори. Европейските лидери многократно повдигнаха въпроса за тази възможност, макар Мей също така многократно да се обяви против нея.

Друг вариант е да се проведе референдум. На този през 2016 г. 51.9% подкрепиха напускането на ЕС, а 48.1% се обявиха за оставане. Много проучвания преди вота неправилно прогнозираха, че Великобритания ще гласува за оставане в клуба. Сега анкетите сочат, че няма особено желание за втори референдум и че много избиратели, уморени от политическите кавги, биха подкрепили излизане без сделка.

В правителството има опасения, че евентуален втори референдум ще изостри дълбоките разделения, която излязоха наяве през 2016 г., ще отчужди милиони поддръжници на Брекзит и ще засили подкрепата за крайнодесни сили. А ако има референдум и мнозинството гласува за оставане, искащите излизане от ЕС, може да настояват за трети решаващ референдум.

Дневник