Кампанията на президента Доналд Тръмп не е заговорничила с Кремъл, за да спечели изборите през 2016 г.; главният прокурор Уилям Бар няма да повдигне обвинения срещу държавния глава за възпрепятстване на правосъдието – това са основните два извода от доклада на специалния прокурор Робърт Мюлър, или поне така са обявени с писмото на Бар към Конгреса.

Това обаче не означава, че историята е приключила – срещу Тръмп все още има многобройни разследвания от бизнеса до предизборната му кампания. Агенция "Ройтерс" обобщава какви са възможните следващи стъпки в разследването на руската роля в изборите.

Каква част от доклада ще стане публична

Бар твърди, че иска да разсекрети колкото е възможно повече от доклада, стига това да не попречи на процедури, които трябва да бъдат опазени в тайна – например подбор на съдебни заседатели; или да увреди провеждани и в момента разследвания. Демократите го притискат да разсекрети целия доклад, за да могат те да направят собствените си изводи, вместо да разчитат на неговите, събрани в писмо от 4 страници. Ако това не се случи, вероятно борбата ще се пренесе в съда.

Възпрепятстването на правосъдието

На първо място демократите искат да знаят дали Тръмп е извършил престъплението да се опитва да пречи на разследванията срещу него. Според Бар – не. Но Мюлър дава доказателства и за двата възможни отговора и не обвинява, но и не оправдава президента. Опозицията ще иска да получи достъп до целия доклад и до използваните за него източници - 500 интервюирани свидетели и над 2800 призовки.

Председателите на шест комисии в Конгреса очакват тези доказателства да им бъдат пратени. Комисията по правосъдието също ще продължи своето собствено разследване по въпроса, след като досега е поискала документи от 81 души и организации.

Да продължим напред

Руското разследване хвърляше сянка над президента от самото началото на мандата му. Сега неговите съюзници твърдят, че е време то да бъде забравено и да се обърне внимание на търговията и икономиката. Но един от най-големите поддръжници на Тръмп на Капитолия – сенаторът Линдзи Греъм, иска да разследва дали високопоставени служители в министерството на правосъдието са обмисляли да свалят президента. Той иска от ФБР да му прати документи за следенето на Картър Пейдж – бивш съветник по външната политика в екипа на Тръмп.

Позицията на Бар

Председателят на правосъдната комисия в Конгреса Джерълд Надлър планира да поиска Бар да свидетелства под клетва защо е решил да не повдига обвинения на Тръмп. Много демократи също имат своите подозрения относно новия правосъден министър; докато още беше адвокат миналата година, Бар написа непоискана паметна бележка до министерството, в която твърдеше, че разследването на Мюлър за възпрепятстване на правосъдието е "фатално погрешно" и че президентът има власт над всички разследвания, дори тези, които се отнасят до него.

Ще проговори ли Мюлър

Мюлър не е говорил публично по време на близо двегодишното разследване, но това може да се промени след края му. Надлър и председателят на комисията по разузнаването Адам Шиф може да го призоват да свидетелства пред Конгреса, макар че едва ли ще са толкова резки към него, както се очаква да бъдат към Бар – Мюлър, като бивш директор на ФБР и ветеран от Виетнам, е един от най-уважаваните хора във Вашингтон.

Той обаче е и внимателен прокурор и едва ли би имал желание да обсъжда доказателства или да прави изводи, които не е написал в доклада си. Освен това той е длъжен да се подчини на преценката на Бар за това каква част от доклада може да бъде обсъждана публично.

Дневник