Министерството на отбраната на САЩ отпуска 1 милиард долара за проектиране и построяване на ограда с дължина 91 км и височина 5.5 м, пътища и осветление по границата между САЩ и Мексико, съобщи "Ройтерс", цитирана от БТА.

Пентагонът съобщи, че пренасочва тази сума в подкрепа на министерството за вътрешна сигурност и на граничните служби.

Проектът ще бъде изпълнен от инженерни войски в районите на градовете Юма (щата Аризона) и Ел Пасо (щата Тексас). Целта на тази мярка е да бъдат блокирани коридори за контрабанда на наркотици, добави ведомството.

Това е първата сума, отпусната съгласно решението на президента Доналд Тръмп за извънредно положение, взето за построяване на оградата въпреки съпротивата на конгреса, пише Би Би Си. Миналия месец Камарата на представителите прие резолюция за отмяна на извънредното положение, но Тръмп ѝ наложи вето, използвайки за пръв път това свое правомощие.

В изявлението е цитиран федерален закон, който "дава на Министерството на отбраната власт да изгражда пътища и огради и да поставя осветление, за да блокира коридорите за наркотрафик през международните граници на Съединените щати".

Дневник