Бившият национал Атанас Голомеев ще бъде приет в Залата на славата на Международната федерация по баскетбол (FIBA). На 71 години той ще стане вторият български състезател с подобно признание след Ваня Войнова.

"Залата на славата на FIBA е олтар, посветен на удивителните хора, които положиха основите на глобалния баскетбол от създаването му до славата му в днешни дни. Залата се опитва да е уникална международна институция, която промотира и припомня за успехите на баскетбола по цял свят и приема велики мъже и жени от всички епохи, които са били проактивни и забележителни по пътя за развитието на нашия спорт.

Вашите изключителни постижения като национален състезател на България, с две титли на най-добър реализатор за 5-те участия на Евробаскет, а също и безбройните Ви постижения в професионалния баскетбол допринесоха много за израстването на играта във вашата страна и по света", пише в част от писмото от генералния секретар на FIBA Андреас Заклис до Голомеев, цитирано от Българската федерация по баскетбол.

Церемонията по награждаване ще се състои на 30 август в хотел "Шератон" в Пекин.

Освен Войнова България има още двама представители в Залата на славата на FIBA. Това са съдиите Артеник Арабаджиан и Валентин Лазаров.

Дневник