През изминалата седмица посещението на десетки хиляди туристи край градчето Лейк Елсинор в САЩ принуди властите да затворят през уикенда достъпа до близкия каньон, покрит с килим от макове.

"Данните показват, че около 150 хил. души са се стекли край градчето с 60 хил. жители и са предизвикали "маков апокалипсис", казва кметът Стив Манос. По-късно обаче пътищата са били отново отворени.

Служителите на реда разказват, че дори има случай на кацнал хеликоптер в средата на полето, от който са слезли двойка туристи. "Когато охраната се е опитала да се свърже с тях, те се качили обратно към хеликоптера и избягали."

Рейнджърите пишат глоби и на нарушителите за утъпкване на цветята и за лежане в мака, докато си правят селфи. Ако нараниш цвете, можеш да получиш глоба от 1000 долара и година в затвора.

Суперцъфтежът на маковете по хълмовете край Лейк Елсинор, на около 90 минути път с автомобил от Сан Диего, беше предизвикан от обилните валежи след 7-годишна суша. Обикновено това се случва веднъж на десетилетие.

Дневник