Британска правителствена агенция отправи най-сериозната досега критика към китайския телекомуникационен гигант "Хуауей" и обяви, че няма доверие във възможността да премахне сегашните рискове за сигурността.

Това съобщиха британски и американски медии след доклада, а "Хуауей" реагира минути по-късно, уверявайки, че ще работи с британските власти. Оценката в доклада обаче е удар по компанията в момент, когато европейски регулатори поставят въпроси за участието ѝ в бъдещите мобилни мрежи от пето поколение (5G), отчасти под натиск от САЩ и предупреждения за връзки с китайските власти и опасност за шпионаж чрез технологии на компанията. "Хуауей" отрича обвиненията.

Докладът на борда, оглавяван от ръководителя на Националния център за киберсигурност към Правителствения комуникационен център (разузнавателната организация, известна със съкращението GCHQ), не призовава за забрана "Хуауей" да участва в 5G мрежите.

Текстът обаче гласи, че ще е "трудно да се управлява рискът за бъдещи продукти в контекста на разгръщането (на мрежи) във Великобритания, докато процесите на софтуерно инженерство и киберсигурност не се променят". Няма напредък по технически въпроси, отбелязани в миналогодишния доклад, а подходът на инженерите на компанията създава "значителен риск" за мобилните оператори.

"Нужни са сериозни доказателства"

"Хуауей" вече каза, че ще отдели 2 млрд. долара, за да разсее притесненията на регулатора, но въпреки това бордът до момента "не е видял нищо, което да му носи увереност, че "Хуауей" е способна да направи промяна чрез програмата си за трансформация". ще са нужни сериозни доказателства за "по-добро качество на софтуерното инженерство и киберсигурност".

Британските служби по-рано са заявявали, че няма основание да не работят с "Хуауей" за новите мрежи към момента, а преди няколко дни Европейският съюз изключи да наложи забрана за територията на целия блок.

Други държави от общността на т.нар. "Пет очи" за обмен на разузнавателни данни - Австралия и Нова Зеландия - обаче препречиха достъпа на "Хуауей" до части от телекомуникационната си инфраструктура след предупреждения от Вашингтон. "Петте очи" са САЩ, Великобритания, Канада, Нова Зеландия и Австралия.

Според "Файненшъл таймс" окончателно решение за участието на "Хуауей" в 5G мрежите се очаква в оценка на бъдещия телекомуникационен пазар и инфраструктура в следващите няколко седмици. Независимо от въпросителните за бъдещето на компанията в Обединеното кралство и четирите водещи британски телекома вече правят тестове на 5G технологии с оборудване на компанията и предупреждават за рискове и загуби за индустрията, ако китайската компания бъде изключена.

Дневник